Main Menu
Advertisement

Q.1- A 23-year-old male, golden gloves boxing contender presents with a metabolic disorder. He describes his training regimen that involves consuming a dozen raw eggs a day for a protein. Raw eggs contain a protein called Avidin, with an extremely high affinity for a cofactor, required by propionyl co A carboxylase, Acetyl co A carboxylase and pyruvate carboxylase. The patient is deficient in which of the following cofactors?

A. Cobalamine

B. Biotin

C. Folic acid

D. Pyridoxal Phosphate

E. TPP

Q.2- Which of the following enzymes requires Vitamin K for its action?

A. Succinate dehydrogenase

B. Pyruvate carboxylase

C. Epoxide reductase

D. Dihydrofolate reductase

E. Lactate dehydrogenase

Q.3- Oral contraceptives are known to lower blood levels of vitamin B6. Which of the following conversion process might be directly affected?

A. Phenyl alanine to Tyrosine

B. Pyruvate to Oxalo acetate

C. Dopamine to norepinephrine

D. Histidine to histamine

E. Pyruvate to Lactate

Q.4- Which of the following TCA cycle enzymes require FAD as a cofactor?

A. Isocitrate dehydrogenase

B. Alpha ketoglutarate dehydrogenase

C. Succinate dehydrogenase

D. Malate dehydrogenase

E. Succinate thiokinase

Q.5- A 20-year-old female, a known alcoholic has been brought to the emergency department with respiratory distress. Bilateral crepitations are felt in the lungs, neck veins are engorged and X-ray chest shows dilated heart. She has been diagnosed with ‘Cardiac Beri-Beri’. Which of the following reactions might have been affected?

A. Pyruvate to Malic acid

B. Pyruvate to Acetyl co A

C. Pyruvate to Oxaloacetate

D. Pyruvate to lactate

E. Pyruvate to Alanine

Q.6- A bone marrow aspirate of a strictly vegetarian female, confirms the suspicion that she has a megaloblastic anemia because it showed a greater than normal number of red and white blood cell precursors, most of which were larger than normal. What is the cause of megaloblastic anemia in this patient?

A. Vitamin C deficiency

B. Folate toxicity

C. Vitamin B12 deficiency

D.  B6-P deficiency

E.  Vitamin K toxicity

Q.7- A 45-year-old female presents to her primary care doctor with fatigue and tingling/numbness in her extremities (bilateral). Examination reveals a beefy red and fissured tongue. Further evaluation reveals a low Glutathione reductase activity in the red blood cells. Which of the following vitamin deficiencies could have caused her symptoms?

A. Vitamin C deficiency

B. Niacin deficiency

C. Vitamin B2 deficiency

D.  B6-P deficiency

E.  Biotin deficiency

Q.8- A 60-year-old chronic smoker and alcoholic man presents with epigastric discomfort and recurrent diarrhea. Clinical examination reveals memory disorientation, stomatitis, glossitis, esophagitis, and exfoliative dermatitis. Treatment with nicotinamide 500 mg daily has been initiated. Which of the following conversions might not have been affected?

A. Succinate to Fumarate

B. Malate to Oxaloacetate

C. Pyruvate to Acetyl co A

D. Pyruvate to lactate

E. Dihydrofolate to Tetra hydro folate

Q.9-   A 12-year-old boy develops convulsions. After running an encephalogram (EEG), a neurologist determines that he has Epilepsy. He is prescribed with Benzodiazepine which promotes the activity of GABA. GABA is derived from glutamic acid via which of the following biochemical reactions?

A. Deamination

B. Decarboxylation

C. Transamination

D. Carboxylation

E. Hydroxylation

Q.10- A 3 –year-old girl has been brought for consultation. She is well below the 5th percentile for both height and weight with multiple rachitic deformities of the skeleton to include severe bowing of the tibias bilaterally, pigeon chest and thickened/widened wrists bilaterally. Which of the following vitamins can be recommended as a part of treatment?

A. Vitamin D

B. Biotin

C. Folic acid

D. Pyridoxal Phosphate

E. TPP

Q.11- A 2 –year-old child presented with chronic cough and Bronchitis, growth failure and passage of light-colored, foul-smelling stools. Mother of the child reported that the child was finding it difficult to locate things in the dim light and during night-time. Which of the following vitamins might be deficient in this child?

A. Vitamin A

B. Vitamin D

C. Vitamin C

D. Vitamin E

E. Vitamin K

Q.12- A term infant is born and does well with breast-feeding. Two days later, the mother calls frantically because baby is bleeding from the umbilical cord and nostrils. Which of the following vitamins might be deficient in this baby?

A. Vitamin A

B. Vitamin D

C. Vitamin C

D. Vitamin E

E. Vitamin K

Q.13- A 45 -year-old male has been brought to the emergency department after a family member found him extremely confused and disoriented. He has an unsteady gait and strange irregular eye movements. Upon extensive work up, he has been diagnosed with Wernicke-Korsakoff syndrome. Which of the following vitamins might be deficient?

 A. TPP

B. Biotin

C. Folic acid

D. Pyridoxal Phosphate

E. Niacin

Q.14- Choose the odd one out-

A. Vitamin A

B. Vitamin D

C. Vitamin C

D. Vitamin E

E. Vitamin K

Q.15Ascorbic acid is required in the effective utilization of all  of the following amino acids except

A. Methionine                                                                             

B. Tryptophan

C. Tyrosine                                                                                         

D. Proline

E. Lysine

Q.16- Which of the following vitamins requires intrinsic factor for its absorption?

A. Cobalamine

B. Biotin

C. Folic acid

D. Pyridoxal Phosphate

E. TPP

Q.17- Which of the following vitamins can act without phosphorylation-?

A. Pyridoxine

B. Lipoamide

C. Niacin

D. Thiamine

E. None of the above.

Q.18- Scurvy is due to impaired———— synthesis

A. Collagen

B. Prothrombin

C. Hemoglobin

D. Elastin

E. Albumin

Q.19- Neurological manifestations are present in

A. Dry Beri- Beri

B.B6 deficiency

C. B12 deficiency

D. All of the above

E. None of the above

Q.20- Which of the following vitamins is an integral component of coenzyme A that allows two carbon units to enter the TCA cycle?

A. Thiamin

B. Pantothenic acid

C. Biotin

D. Vitamin A

E. Niacin

Key to answers

1)- B,2)-C,3)-D, 4)-C,5)-B,6)-C,7)-C,8)-A,9)-B,10)-A,11)-A,12)-E,13)-A,14)-C,15)-A,16)-A,17)-B,18)-A,19)-D,20)-B

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

One Response to Vitamins – Multiple Choice Questions- set-3

Advertisement