Main Menu
Advertisement

Q.1- A 10-year-old male presents with muscle cramping and dark urine after rigorous exercise. He is found to have a deficiency of lactate dehydrogenase. This enzyme catalyzes interconversion of lactate and pyruvate based upon the availability/ absence of oxygen. Which of the following coenzymes is needed for this action?

A. NAD+

B. FAD

C. TPP

D. Adenosyl cobalamine

E. Pyridoxal phosphate

Q.2- An infant presents with growth retardation, weak muscle tone and lethargy. He is diagnosed with pyruvate carboxylase deficiency. Which of the following vitamins is required as a coenzyme for its action?

A. Vitamin C

B. Biotin

C. Pantothenic acid

D. Riboflavin

E. Niacin

Q.3- A 70-year-smoker presents with weight loss, blood in the sputum, and fatigue. Imaging shows a nodule in his lung that is diagnosed as cancer by biopsy. It has been proposed that reactive oxygen species may induce mutagenesis and contribute to the initiation of cancer. Which of the following is an antioxidant vitamin?

A. Vitamin K

B. Vitamin D

C. Folic Acid

D. Vitamin C

E. Vitamin B12

Q. 4- An infant is born with a congenital brain malformation and dies shortly after birth. An enzyme screen shows that the patient was deficient in pyruvate dehydrogenase complex, the enzyme that catalyzes the conversion of pyruvate to Acetyl co A. Which of the following coenzymes is required for its action?

A. Biotin

B. Niacin

C. Vitamin B12

D. Vitamin K

E. Folic acid.

Q.5- A 60- year-old female presents with burning on urination, fever, and chills. She is admitted for treatment of a severe urinary tract infection and is placed on an antibiotic. After a few days of taking this antibiotic, she develops bleeding gums and oozing of blood from her intravenous line site. Depletion of which of the following vitamins is most likely to be responsible for her symptoms?

A. Vitamin A

B. Vitamin D

C. Vitamin E

D. Vitamin K

E. Vitamin C

Q.6- Oxidative deamination is a process of removal of amino group of amino acids in the form of ammonia. It is two-step process involving oxidation followed by deamination. Which of the following vitamins is required as a coenzyme for this process?

A. Pyridoxal phosphate

B. FMN/FAD

C. NAD +

D. TPP

E. Lipoic acid

Q.7- “Tryptophan load test’ is carried out to determine the underlying deficiency of:

 A. Vitamin B6

B. Biotin

C. Niacin

D. Vitamin B12

E. Folic acid

Q.8- What is the link between intake of polished rice and sudden cardiac failure?

A. Riboflavin deficiency

B. Thiamin deficiency

C. Folic acid deficiency induced hyperhomocysteinemia

D. Vitamin C deficiency

E. Niacin deficiency

Q-9 – “Histidine load test” is carried out to determine the deficiency of which of the following vitamins?

A. Folic acid

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal- P

D. Vitamin D

E. Riboflavin

Q.10- ‘Burning feet syndrome’, is associated with a deficiency of:

A. Lipoic acid

B. Pyridoxal- P

C. Pantothenic acid

D. Niacin

E. Vitamin C.

Q.11- Sideroblastic anemia is observed in the deficiency of:

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Vitamin B12

D. Pyridoxal-P

E. Vitamin K

Q.12- As a hormone, vitamin D has three target tissues. Which are they?

A. Kidney, small intestine, bone                               

B. Heart, blood, bone marrow

C. Kidney, liver, brain                                    

D. Small intestine, liver, fat cells

E. Liver, spleen and bone marrow

Q.13- Epileptiform convulsions in infants are found in the deficiency of-

A. Riboflavin                                                                      

B. Thiamine

C. Niacin                                                                                              

D. Pyridoxine

E. Thiamine

Q.14- Which of the following vitamins is required for the transfer of one carbon fragments?

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Biotin

D. Niacin

E. Riboflavin

Q.15- Which of the following vitamins is used therapeutically as a lipid lowering drug?

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Biotin

D. Niacin

E. Riboflavin

Q.16- The deficiency of which of the following vitamins, is responsible for the clinical manifestations of Egg white injury?

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Biotin

D. Niacin

E. Riboflavin

Q.17- Which vitamin deficiency leads to impaired coagulation of blood ?

A. Vitamin C

B. Vitamin D

C. Biotin

D. Niacin

E. Vitamin K

Q.18- Transamination is a process of transfer of α- amino group from a donor amino acid to an acceptor α- keto acid for the formation of a new amino acid and a new keto acid. This process is a reversible process catalyzed by Transaminases that require—- as a coenzyme.

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Vitamin B12

D. Pyridoxal-P

E. Vitamin K

Q.19-   The inner mitochondrial membrane is impermeable to fatty acids. Carnitine acts as a transporter for internalization of fatty acids in to the matrix where the beta oxidation of fatty acids takes place to provide energy to the body. Which of the following vitamins is required as a coenzyme for the synthesis of carnitine?

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Vitamin B12

D. Pyridoxal-P

E. Vitamin K

Q.20- The reaction of TCA cycle that converts Succinate to fumarate requires the participation of—– as a coenzyme:

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Biotin

D. Niacin

E. Riboflavin

 

Key to Answers

1)-A, 2)-B, 3)-D, 4)- B, 5)-D, 6)-B, 7)- A, 8)- B, 9)- A, 10)-C, 11)-D, 12)-A, 13)-D, 14)- B, 15)-D, 16)- C,17)- D, 18)-D, 19)- A, 20)- C.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!
Advertisement