Main Menu

Q.1) The active coenzyme form of Cobalamine is-

a) Methyl cobalamine                                     

b) Deoxy adenosyl cobalamine

c) Both of the above                                     

d) none of the above            

2) All are one carbon donors except-

a) Serine                                                      

b) S- Adenosyl Methionine

c) Choline                                                     

d) Thiamine                          

3) All are needed as coenzyme for alpha keto glutarate dehydrogenase complex except-

a) Niacin                                                     

b)Folic acid

c) Riboflavin                                                

d) Lipoic acid                       

4) Which of the following vitamins can act without phosphorylation-?

a) Pyridoxine                                                

b) Lipoamide

c) Niacin                                                      


5)  Impaired Thymidylate formation is due to the deficiency of-

a) Pantothenic acid                                       

b) Niacin

c) Folic acid                                                 

d) B12                                

6) Scurvy is due to impaired———— synthesis

a) Collagen                                                  


c) Hemoglobin                                             

d) Elastin                             

7) Epileptiform convulsions in infants are found in the deficiency of-

a) Riboflavin                                                

b) Thiamine

c) Niacin                                                      


8) Pantothenic acid is important for which of the following steps or pathways?

a) Pyruvate carboxylase                                

b) Fatty acid synthesis

c) Gluconeogenesis                                      

d) Glycolysis                       

9) The yellow color of egg yolk is due to the presence of –

a) Riboflavin                                                  

b) Thiamine

c) Niacin                                                       

d) Pyridoxine                       

10) Neurological manifestations are present in-

a) Dry Beri- Beri                                            

b) B6 deficiency

c) B12 deficiency                                           

d) All of the above              

11) Transketolase activity is measured for the detection of————- deficiency

a) Riboflavin                                                 

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d)Ascorbic acid                

12) All are the synonyms of Folic acid except-

a) Vitamin M                                                 

b) Vitamin Bc

c) PGA                                                         

d) Vitamin S                      

13)  Schilling test is done to detect the deficiency of-

a) Riboflavin                                                

b) B12

c) Niacin                                                     


14) Sub Acute Combined Degeneration of the Spinal Cord is found in the  deficiency of-

a) B12                                                          

b) B6

c) Niacin                                                      


15) The Transaminases  require the presence of-

a) Inositol                                                    


c) B12                                                         

d) B2                                

16)The active coenzyme form of Vitamin D is

a) Calcidiol                                                  

b) Calcitriol

c) Calcitetrol                                                

d) None of the above         

17) All are one carbon compounds except-

a) Formyl                                                    


c) Methylene                                                

d) CO                              

18) Which of the following vitamins is an integral component of coenzyme A  that allows two carbon units to enter the TCA cycle?

a) Thiamine                                                  

b)Pantothenic acid

c) Biotin                                                       

d)Vitamin A                    

19) Sideroblastic anemia occurs due to the deficiency of vitamin-

a) B6                                                           


c) B3                                                           


20)  Homocystinuria is due to the deficiency of-

a)Vitamin B12                                              

b) B6

c) Folic acid                                                 

d) All of the above             

21) Which one of the following must be utilized during the conversion of Acetyl co A to Malonyl co A

a) Thiamine pyrophosphate                          

b) Acyl carrier protein

c) Biotin                                                      


22) Wernicke’s Encephalopathy is found in the deficiency of-

a) Riboflavin                                                 

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d) Pyridoxine                  

23) Ascorbic acid is required for the utilization of all except-

a) Phenylalanine                                            

b) Tryptophan



24) The egg white injury is due to the induced deficiency of –

a) Riboflavin                                                 

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d) Biotin                         

25)  Which of the following statements describing vitamin K is true?

a) Vitamin K is degraded by intestinal bacteria

b) It is obtained by eating citrus fruits

c) It is required for the synthesis of prothrombin               

d) It prevents thrombosis.                                                             

26) Intra dermal dye Test is done for the detection of ————-deficiency

a) Riboflavin                                                

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d)Ascorbic acid              

27) The Deaminase enzyme requires the presence of-

a) Inositol                                                    


c) B12                                                          


28)Which vitamin is required for almost all aspects of protein and amino acid metabolism?

a) Vitamin B6                                               

b) Vitamin B12

c) Vitamin C                                                 

d) Vitamin B3                 

29) Which vitamin is required for the absorption of calcium from the gut?

a) Vitamin D                                                 

b) Vitamin E

c) Vitamin B12                                             

d)Vitamin K                   

30) Out of the followings  which vitamin increases the absorption of iron from the gut?

a) Vitamin D                                                 

b) Vitamin E

c) Vitamin C                                                 

d)Vitamin K                   

31) Which of the following enzymes  does not require a phosphorylated form of coenzyme?

a) Glucose-6-phosphatase                             

b) Pyruvate dehydrogenase

c) Transketolase                                            

d) Transaminase              

32) Which essential nutrient participates as a coenzyme in the transport of high energy electrons and H+ ions during oxidative phosphorylation in the mitochondrion?

a) Pantothenic acid                                               

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d) Ascorbic acid              

33) A 2-year- old child presents with chronic cough, bronchitis, growth failure, chronic diarrhea and growth failure. A deficiency of which of the following vitamins should be considered?

a) Vitamin A                                                  

b) Vitamin C

c) Vitamin B2                                                

d) Vitamin E                    

34) A homeless person is brought in to the emergency room with psychotic illness and smell of alcohol in his breath. Which of the following is needed as part of the treatment?

a) Glucose                                                  


c) Thiamin                                                   


35) The enzyme Ribonucleotide Reductase requires the presence of-

a) Inositol                                                     


c) B12                                                         


36) Signs of vitamin C deficiency include all except-

a) Bruises                                                    

b)Tooth loss

c) Bony fractures                                          

d) Liver failure                

37) All are signs of niacin deficiency except-

a) Hair loss                                                  

b) Diarrhea

c) Dementia                                                 


38) Choose the odd one out-

a) Retinol                                                     

b)Ascorbic acid

c) Cholecalciferol                                         

d) Tocopherol                 

39) Deficiency of which of the following vitamins does not cause fatty liver?

a) Vitamin C                                                 

b) Vitamin E

c) Chole calciferol                                         

d) Vitamin A                     

40) Which out of the following vitamins in PDH complex becomes non functional by Arsenate poisoning?

a) Niacin                                                      

b)Pantothenic acid

c) Lipoamide                                                

d) Riboflavin                    

41) Excessive consumption of beta-carotene can result in:

a) Toxicity leading to headaches, hair loss and dry skin

b) Renal failure

c) Yellow appearance to the skin

d) Mineralization of soft tissues such as the lungs and kidneys                

42) Which of the following nutrients, if taken in excess during pregnancy,can cause birth defects?

a) Vitamin A                                                  

b)Vitamin C

c) Vitamin D                                                  

d)Vitamin E                   

43) As a hormone, vitamin D has three target tissues. Which are they?

a) Kidney, small intestine, bone                     

b)Heart, blood, bone marrow

c)Kidney, liver, brain                                   

d)Small intestine, liver, fat cells   

44)  Which of the following vitamins serves an antioxidant function and has a relation to selenium metabolism
a) Vitamin A                                                 

b) Vitamin C

c)Vitamin D                                                 

d)Vitamin E                      

45) Which of the following conditions does not rapidly produces a functional deficiency of vitamin K?

a) Warfarin therapy to prevent thrombosis in patients prone to Thrombus formation

b) broad-spectrum antibiotic therapy

c)  Lack of citrus fruit in the diet

d) Premature birth                                                                                

46) Which one of the following is a coenzyme, the deficiency of which can cause Folate trap?

a) Methyl Cobalamine                                   

b) Tetrahydrofolate

c) Copper                                                     


47) A deficiency of which of the following vitamins is associated with neural tube defects-

a) Ascorbic acid                                           

b) Folic acid

c) Nicotinic acid                                           

d)Pantothenic acid             

48) Which of the following is a coenzyme?

a) Glucose-6-phosphate                               

b) Glucose-1-phosphate

c) Lipoic acid                                               

d) UDP-Glucose             

49) Which one of the following transfer acyl groups?   

a) Thiamine pyrophosphate                          


c) NADH                                                    


50) The coenzyme derived from Riboflavin is required by which of the following enzymes?

a) Lactate dehydrogenase                           

b)Glutamate dehydrogenase

c) Acyl co A dehydrogenase                      

d) Malate dehydrogenase  


Key to answers

1)- c,

2)- d,

3)- b,

4)- b,

5)- c, 

6)- a,                  

7)- d,  

8)- b                    

9)- a,                  

10)- d,         

11)- b,         

12)- d,          

13)- b,            

14)- a,               

15)- b,                   

16)- b,

17)- d,              

18)- b,            

19)- a,                      

20)- d 

21)- c,                 

22)- b, 

23)- d              

24)- d,              

25)- c                                                         

26)- d,      

27)- b,                                            

28)- a,  

29)- a,            

30)- c,    

31)- a,

32)- c,

33)- a,                 

34)- c, 

35)- c,                       

 36)- d,

 37)- a,

 38)- b,

 39)- c,

 40)- c,

 41)- c,

 42)- a,

 43)- a,

 44)- d,

45)- c,

46)- a,

 47)- b,

 48)- c,

 49)- b,

 50)- c.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!