Main Menu

Q.1-Glycogen phosphorylase, which mobilizes glycogen for energy, requires which of the followings as a cofactor?

a)Pyridoxal phosphate                                                                  

b)Tetra hydro folate

c) Adenosyl Cobalamine                                                             

d) Coenzyme A                                 

Q.2.Which statement out of the followings is incorrect about the effect of increasing temperature on enzyme activity-

a) Raising the temperature increases the kinetic energy of molecules

b) A ten degree Centigrade rise in temperature will increase the activity of most enzymes by 50 to 100%.

c) Most animal enzymes rapidly become denatured at temperatures above 40oC

d) Storage of enzymes at 5°C or below is generally not suitable.                                          

Q. 3.-A 2 -week –old child was brought to the emergency. The parents were fearful that the child had been given some poison as they noted black discoloration on the diaper. A diagnosis of Alkaptonuria was made and the child was given Vitamin C as a supplement. Alkaptonuria occurs due to reduced activity of Homogentisic acid oxidase enzyme. What is the role played by vitamin C in this defect?

a) Acts as an oxidant                                                      

b) Acts as a coenzyme

c) Acts as an inducer                                                      

d) Acts as a positive allosteric modifier

Q.4 – Sub Acute Combined Degeneration of the Spinal Cord is found in the deficiency of-

a) B12                                                                                  

b) B6

c) Niacin                                                                              

d) B1                                                             

Q.5-The enzyme Ribonucleotide Reductase requires the presence of-

a) Inositol                                                                           

b) B1

c) B12                                                                                   

d) B2                                                   

Q.6A person on ingestion of Primaquine develops hemolytic anemia, what is the possible defect?

a) Deficiency of Iron                                                      

b) Vitamin K deficiency

c) Glucose-6-P dehydrogenase deficiency           

d) Vitamin C deficiency                 

Q.7-All of the following processes except one are mitochondrial-

a) Glycolysis                                                                      

b) TCA cycle

c) Beta oxidation of fatty acids                                  

d) Ketogenesis                                

Q.8-The primary enzyme for utilization of ketone bodies is-

a) Thiokinase                                                                    

b) Thioesterase

c) Thiophorase                                                                 

d) Thiolase                                                      

Q.9- Which of the following enzymes does not have an impaired activity in Vitamin B1 deficiency?

a) Succinate dehydrogenase                                      

b) Pyruvate dehydrogenase

c) Transketolase                                                              

d) Alpha keto glutarate dehydrogenase              

Q.10- Which of the following compounds is formed from hydroxylation requiring vitamin C and subsequent methylation?

a) Histamine                                                                      

b) Dopamine

c) Epinephrine                                                                  

d) Creatine                                                       

Q.11-Which of the following amino acids is not converted to Acetyl co A upon metabolism?

a) Tyrosine                                                                        

b) Leucine

c) Tryptophan                                                                   

d) Valine                                                              

Q.12-Which of the following lipid lowering drugs act by inhibiting the absorption of dietary cholesterol?

a) Statins                                                                            

b) Ezetimibe

c) Colestipol                                                                      

d) Clofibrate                                                      

Q.13-The synthesis of HMG Co A can take place-

a) Only in mitochondria                                                

b) Only in cytoplasm of all nucleated mammalian cells

c) In the endoplasmic reticulum of all mammalian cells

d) In both cytosol and mitochondria.                                                                                                    

Q.14The complete oxidation of odd chain fatty acid produces which of the followings?

a) Acetyl co A only                                          

b) Acetyl co A and Propionyl co A

c) Butyryl co A                                                  

d) Propionyl co A only                                                 

Q.15-All except one are incorrect about oxidases-

a) Oxidases catalyze reactions involving hydrogen peroxide.

b) Oxidases catalyze reaction using oxygen as a hydrogen acceptor

c) Oxidases catalyze reactions using Niacin as coenzyme

d) Oxidases catalyze reactions of direct incorporation of oxygen in to the substrate.       

Q.16-The enzymes of mitochondrial matrix include all except-

a) Enzymes of fatty acid oxidation                            

b) Creatine kinase

c) Enzymes of TCA cycle                                               

d) Pyruvate dehydrogenase complex         

Q.17- Which of the following intermediates of TCA cycle cannot be utilized for gluconeogenesis?

a) Succinate                                                       

b) Malate

c) α-Keto glutarate                                         

d) Acetyl co A.                                                                        

Q.18-Malonate is an inhibitor of-

a) Citrate synthase                                         

b) Aconitase

c)  Succinate dehydrogenase                     

d) Malate dehydrogenase.                                              

Q.19Which of the following glycolytic enzymes is used in gluconeogenesis?

a) Phosphofructokinase-1                           

b) Aldolase B

c) Phosphoglycerate kinase                        

d) Pyruvate kinase.                                                     

Q.20Which of the following is most important for maintenance of blood glucose during fasting?

a) Liver                                                               

b) Heart

c) Skeletal muscle                                           

d) Lysosome                                                                    


Key to Answers- 1)-a,  2)-d, 3)-b, 4)-a, 5)- c, 6)- c, 7)-a, 8)- c, 9)-a, 10)-c, 11)- d, 12- b, 13)-d, 14)-b, 15)- d, 16)-b, 17)-d, 18)-c, 19)-c, 20)-a,

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!