Main Menu

Q.1- A 50- year-old male is seen in the emergency with severe headache. His blood pressure is 210/130 mm Hg. An evidence of retinal hemorrhage and epistaxis is also there. He has been given an infusion of nitroprusside. Which of the following processes is directly affected by the active metabolite of this drug?

a) Phospholipase A2                                                                 

b) Phospholipase C

c) Guanylate cyclase                                                                

d) Phosphodiesterase

Q.2- Phenylketonuria is characterized by-

a) Urine turning black on standing                                           

b) Wolf like smell of urine

c) Mousy odor of urine                                                                 

d) Smell of burnt sugar of urine

Q.3- The active form of Methionine is-

a) S- Acetyl methionine                                                                

b) S- Carboxyl methionine

c) S- Adenosyl methionine                                                          

d) N-acetyl methionine

Q.4- Patients with inherited defects of mitochondria involving components of the respiratory chain and oxidative phosphorylation present with all except-

a) Myopathy                                                                                     

b) Lactic acidosis

c) Encephalopathy                                                                          

d) Mental retardation

Q.5- Which of the followings best describes the toxicity associated with Atractyloside

a) Acts as an inhibitor of ETC                                                      

b) Acts as an uncoupler

c) Acts as an inhibitor of ATP/ADP transporter                   

d) Inactivates ATP synthase complex

Q.6- A given substrate may be acted on by a number of different enzymes, each of which uses the same substrate(s) and produces the same product(s). The individual members of a set of enzymes sharing such characteristics are known as-

a) Group specific enzymes                                                          

b) Isoenzymes

c) Substarte specific enzymes                                                   

d) Allosteric enzymes

Q.7- Porphyrins are deposited in teeth and in bones. As a result, the teeth are reddish-brown and fluoresce on exposure to long-wave ultraviolet light, so-called ‘Erythrodontia ‘, is a sign of which porphyria?

a) Variegate porphyria                                                                  

b) Acute intermittent porphyria

c) Congenital Erythropoietic porphyria                                  

d) Hereditary Coproporphyria

Q.8- Which of the following reactions generates ATP-

a) Glucose to Glucose -6-phosphate                                      

b) Pyruvate to Lactate

c) Phosphoenol pyruvate to Pyruvate                                   

d) Glucose- 6-P to fructose-6 -P

Q.9- Formation of Galactose-1-P from Galactose is catalyzed by-

a) Hexokinase                                                                                  

b) Aldolase        

c) Galactokinase                                                                              

d) Galactose-1-P Uridyl transferase

Q.10-Which of the following is a cofactor in the reaction catalyzed by glyceraldehyde 3-phosphate dehydrogenase?

a) ATP                                                                                                  

b) Cu2+

c) Heme                                                                                              

d) NAD+

Q.11- Which out of the following enzymes is not TPP dependant?

a) PDH Complex                                                                                              

b) α- Keto glutarate dehydrogenase complex

c) Tryptophan pyrrolase                                                                               

d) Transaminase

Q.12- Which out of the following amino acids carries a net positive charge at the physiological p H ?

a) Valine                                                                                             

b) Leucine

c) Isoleucine                                                                                      

d) None of the followings.

Q.13- All of the followings except one are coupling agents for the detoxification of Xenobiotics-

a) Glutamic acid                                                                                               

b) Cysteine

c) Methionine                                                                                  

d) Glycine

Q.14- Which out of the followings is produced as a result of detoxification by Glycine?

a) Mercapturic acid                                                                        

b) Hippuric acid

c) Kynurenine acid                                                                          

d) Xanthurenic acid

Q.15- Which of the following is a non reducing sugar?

a) Arabinose                                                                                     

b) Trehalose

c) Erythrose                                                                                       

d) Ribulose        

Q.16- Which out of the followings is not an uncoupler of oxidative phosphorylation?

a) Atractyloside                                                                                               

b) Dicumarol

c) Thyroxin                                                                                         

d) Calcium

Q.17- Which out of the followings is not a product of tyrosine metabolism?

a) Melanin                                                                                         

b) Melatonin

c) Thyroxin                                                                                         

d) Tyramine

Q.18- Spot the inborn error whose early diagnosis is essential to avoid permanent brain damage?

a) Phenylketonuria                                                                        

b) Glycogen storage disease

c) Thalassemia                                                                                  

d) Acute Intermittent Porphyria

Q.19-Down regulation of LDL receptor occurs due to-

a) Influx of cholesterol                                                                 

b) Decreased activity of LCAT

c) Steroid synthesis                                                                        

d) Bile acid synthesis

Q.20- Which of the following hormones promotes hypoglycemia?

a) Epinephrine                                                                                 

b) Nor epinephrine

c) Glucagon                                                                                       

d) Insulin


Key To Answers-

1)- c, 2)-c, 3)-c, 4)- d, 5)- c, 6)- b, 7)- c, 8)-c, 9)-d, 10)-d,11)-d,12)-d,13)-a, 14)-b,15)-b,16)-a,17)-b,18)-a, 19)-a,20)-d.


Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!