Main Menu
Advertisement

Q.1- Which of the following cofactors is correctly matched with the vitamins it is derived from?

A. NADH- Vitamin B2                                                                     

B. FADH2- Vitamin B3

C. Pyridoxal Phosphate- B1                                                         

D. TPP- Vitamin B1          

E. Pantothenic acid- Vitamin B6

Q.2- Which of the following coenzymes is required during the conversion of Glutamic acid to gamma amino butyric acid (GABA)?

A. TPP                                                                                                  

B. NAD+

C. Vitamin C                                                                                       

D. Pyridoxal phosphate

E. FMN

Q.3- Which of the following compounds is a recipient of the one carbon fragments that tetra hydro folate receives and transfers?

A. Serine                                                                                             

B. Formaldehyde            

C. Glycine                                                                                           

D. Formimino glutamate (FIGLU)

E. Tryptophan

Q.4- Which of the following is a compound formed from hydroxylation requiring vitamin C and subsequent methylation?

A. Histamine                                                                                     

B. GABA

C. Epinephrine                                                                                 

D. Carnitine

E. Serotonin                      

Q.5- Which amino acid can be converted to non adenine portion of NAD+?

A. Histidine                                                                                        

B. Tyrosine

C. Tryptophan                                                                                  

D. Arginine

E. Phenyl alanine                             

Q.6- A 25-year-old female who is 10 weeks pregnant presents with intractable vomiting from morning sickness. She is admitted for intravenous glucose administration and hydration. Which of the following vitamins can also be tried for treating the morning sickness?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid        

E. Vitamin B12  

Q.7- A 60 –year-old female presents with severe back pain for the past week, she is diagnosed with osteoporosis, a condition resulting from calcium depletion in bones. As treatment which of the following vitamins can be prescribed?

A. Vitamin A                                                                                      

B. Vitamin D

C. Vitamin E                                                                                       

D. Vitamin K      

E. Vitamin C       

Q.8- A 30- year-old pregnant female presents to her obstetrician for a prenatal visit. She has been conscious of her weight gain and has not been taking a multivitamin. Her red blood cells are found to have decreased transketolase function. Transketolase requires:

A. TPP                                                                                                  

B. Pyridoxine

C. Folate                                                                                             

D. B12  

E. FAD                  

Q.9- A 20-year-old male presents with muscle weakness, and extreme fatigue. After an extensive work up he is diagnosed with carnitine deficiency. Which of the following vitamins participates in the endogenous synthesis of carnitine?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid

E. Biotin                               

Q.10- Which of the following is not a clinical outcome of niacin deficiency?

A.  Diarrhea                                                                                       

B.  Night blindness

C. Dermatitis                                                                                     

D. Dementia      

E. Death              

Q.11- Which out of the following is not a TPP dependent enzyme?

A. PDH complex                                                                                               

B. Glutathione reductase            

C. α- Keto glutarate dehydrogenase complex                    

D. α- Keto acid dehydrogenase complex

E. Transketolase

Q.12- Methyl malonic aciduria is a disorder associated with impaired metabolism of methyl malonic acid. Which of the following vitamins participates in its metabolism to form succinyl co A?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid

E. Niacin                                              

Q.13- Which of the following vitamins is required as a coenzyme for the activity of dihydrofolate reductase?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid

E. Niacin                                              

Q.14- Which of the following set of vitamins participates in the synthesis of catecholamines?

A. Vitamin B6 and C                                                                        

B. Vitamin B12 and Folic acid

C. Pyridoxal –P and Niacin                                                           

D. Folic acid and Riboflavin

E. Vitamin B6 and B12    

Q.15- The conversion of pyruvate to oxaloacetate requires the presence of:

A. Biotin                                                                                              

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid        

E. Niacin                              

Q.16- Which of the following forms of vitamin A is required for vision?

A.  All cis retinal                                                                                

B. All Trans retinal

C. 11- Cis retinal                                                                               

D. 11- Cis retinol

E. Any of the above                                                                                                                                       

Q.17- Which of the followings is a FAD dependent enzyme?

 A. Lactate dehydrogenase                                                         

B. PDH complex

C. Transketolase                                                                              

D. Glutathione reductase

E. Dihydrofolate reductase                                                                                                                         

Q.18- Which vitamin deficiency is associated with neural tube defects?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid        

E. Niacin                                                                                                                              

Q.19- Hyperhomocysteinemia can be treated by supplementation with:

A. Folic acid                                                                                        

B. Vitamin B12

C. Vitamin B6-P                                                                                

D. All of the above

E. None of the above                                                                                                                                    

Q.20- The active form of vitamin D is:

A. Calcidiol                                                                                         

B. Calcitriol

C. Cholecalciferol                                                                            

D. Any of the above

E. None of the above

 

Key to answers

 1) -D, 2)- D, 3)-C, 4)- C, 5)- C, 6)-C, 7)- B, 8)- A, 9)- A, 10)- B, 11)-B,12)- B, 13)-E, 14)-A,15)-A,16)-C,17)-D,18)-D,19)-D, 20)- B.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!
Advertisement