Main Menu

Q.1- Deficiency of Lung surfactant, Dipalmitoyl lecithin (DPL) causes, Respiratory Distress Syndrome. DPL is a –

a) Cerebroside                                                                 

b) Ganglioside

c) Phospholipid                                                                

d) Lipoprotein                                  

Q.2- Which out of the following is an ώ 3 fatty acid?

a) α -Linolenic acid                                          

b) Linoleic acid

c) Palmitic acid                                                                  

d) Arachidonic acid                                         

Q.3- Some proteins contain additional amino acids that arise by modification of an amino acid already present in a peptide, examples include-

a) 4 -hydroxy proline                                                     

b) 5- hydroxy Lysine

c) Y -amino Butyric acid                                                 

d) All of the above.                                        

Q.4- All the below mentioned proteins are metalloproteins except-

a) Carbonic anhydrase                                                  

b) Xanthine oxidase

c) Lactate dehydrogenase                                           

d) Superoxide dismutase                            

Q.5- Which statement out of the following is incorrect about the effect of increasing temperature on enzyme activity-

a) Raising the temperature increases the kinetic energy of molecules

b) A ten degree Centigrade rise in temperature will increase the activity of most enzymes by 50 to 100%.

c) Most animal enzymes rapidly become denatured at temperatures above 40oC

d) Storage of enzymes at 5°C or below is generally the most suitable.                                    

Q.6- Which of the following is an intermediate both for the synthesis of phospholipids and triacylglycerols?

a) Diacyl glycerol                                                              

b) Cholesterol

c) Choline                                                                           

d) Inositol                                                           

Q.7- Esters of fatty acids with higher molecular weight monohydric alcohols are-

a) Simple lipids                                                                 

b) Compound lipids

c) Waxes                                                                             

d) Derived lipids                                              

Q.8- Polysaccharides are sometimes classified as hexosans or pentosans, depending on the identity of the constituent monosaccharides. A fructosan, a polymer of fructose is-

a) Starch                                                                             

b) Cellulose

c) Agar                                                                                 

d) Inulin                                                              

Q.9- Enzymes catalyzing reactions that involve breaking a covalent bond belong to the category of-

a) Oxidoreductases                                                        

b) Transferases

c) Hydrolases                                                                    

d) Lyases                                            

Q.10- A tripeptide containing an atypical non alpha peptide bond that participates in protein folding and in the metabolism of xenobiotics is-

a) Glutathione                                                                  

b) Chloramphenicol

c) Vasopressin                                                                  

d) Thyrotropin-releasing hormone          

Q.11- Zymogen activation is an important way of regulation of enzyme activity. Which of the following represents an example of zymogen activation in vivo?

a) Activation of Glycogen synthase by dephosphorylation

b) Activation of Phosphofructo kinase by AMP

c) Activation of digestive enzymes by selective proteolysis

d) Activation of Glycogen phosphorylase by phosphorylation                                                     

Q.12- The peptide bond nitrogen of——- lacks a hydrogen atom to contribute to a hydrogen bond; it can only be stably accommodated within the first turn of an helix. When present elsewhere, it disrupts the conformation of the helix, producing a bend. Choose the correct option out of the following-

a) Glycine                                                                           

b) Valine

c) Proline                                                                            

d) Tryptophan

Q.13- The levels of certain proteins in plasma Increase during acute inflammatory states or secondary to certain types of tissue damage. These proteins are called “acute phase proteins” (or reactants) and include all EXCEPT-

a) Albumin                                                                         

b) C-reactive protein

c) Haptoglobin                                                                  

d) Fibrinogen                                                    

Q.14- Ceruloplasmin binds —— and low Levels of this plasma protein are associated with Wilson Disease. Choose the correct option to fill in the blank-

a) Iron                                                                                  

b) Selenium

c) Copper                                                                           

d) Zinc                                                  

Q.15- The main antibody in the secondary immune response is-

a) Ig G                                                                                  

b) Ig A

c) Ig D                                                                                   

d) Ig M                                                 

Q.16-Which of the following immunoglobulins mediates immediate hypersensitivity by causing release of mediators from mast cells and basophils upon exposure to antigen (allergen)?

a) Ig G                                                                                  

b) Ig A

c) Ig E                                                                                   

d) Ig M                                                                 

Q.17- Choose the incorrect statement out of the following?

a) Most of the monosaccharides occurring in mammals are D sugars

b) The presence of an asymmetric carbon atom confers optical activity on the compound

c) The most important epimers of glucose are mannose and galactose

d) Glucose, galactose, fructose, and maltose are the most important hexoses                   

Q.18- Cellulose the chief constituent of plant cell walls, insoluble in water, consists of D-Glucose units linked by-

a) α 1-4 glycosidic linkage                                            

b) α 1-6 glycosidic linkage            

c) β 1-4 glycosidic linkage                                             

d) β1-6 glycosidic linkage                             

Q.19-Which of the following eicosanoids characterized by the presence of conjugated double bonds cause bronchoconstriction, are potent proinflammatory agents and play a part in asthma?

a) Thromboxane                                                             

b) Leukotrienes

c) Prostacyclins                                                                

d) Prostaglandins                                            

Q.20- Which of the following haemoglobin chains is expressed in much greater amount in the foetus compared to adults?

a) Alpha                                                                              

b) Beta
c) Delta                                                                                

d) Gamma                                                          


Key to Answers-

1)- c, 2)- a, 3)- d, 4)-c, 5)-d, 6)-a, 7)-c, 8)-d, 9)-d, 10)-a, 11)-c, 12)-c, 13)-a, 14)-c, 15)-a, 16)- c, 17)- d, 18)-c, 19)-b, 20)-d.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!