Main Menu

Q.1- S- Adenosyl Methionine (Active Methionine )is required for the synthesis of all of the following compounds except-

a) Thymine                                                                 

b) Nor epinephrine

c) Epinephrine                                                            

d) Melatonin            

Q.2-Which out of the following compounds is not an inhibitor of complex IV of electron transport chain?

a) CO                                                                         

b) H2S

c) BAL                                                                       

d) CN.                        

Q.3-The inner mitochondrial membrane is rich in which of the following phospholipids?

a) Cardiolipin                                                             

b) Lecithin

c) Cephalin                                                                 

d) Plasmalogen         

Q.4The conversion of Pyruvate to Acetyl co A involves the participation of all except –
a) Niacin                                                                     

b) Riboflavin

c) Biotin                                                                     

d) Pantothenic acid.   

Q.5Which out of the followings is a fatty acid with 18 carbon atoms and one double bond in the trans configuration?

a) Palmitoleic acid                                                      

b) Oleic acid

c) Erucic acid                                                             

d) Elaidic acid.            

Q.6Which out of the followings is an ω 6 fatty acid?

a) Linolenic acid                                                        

b) Linoleic acid

c) Palmitic acid                                                          

d) Arachidic acid.     

Q.7-“Phospho enol pyruvate carboxy kinase”is an enzyme of which of the following pathway?

a) Glycolysis                                                              

b) Gluconeogenesis

c) Pentose phosphate pathway                                    

d) Glycogenolysis.    

Q.8-Which out of the followings is not a hemoprotein?

a) Tryptophan pyrrolase                                             

b) Tyrosinase

c) Myoglobin                                                              

d) Cytochrome P450. 

Q.9-Which of the following monosaccharides is not a carboxylic acid?

a) Glucuronate                                                                       

b) Gluconate

c) Glucose                                                                  

d) Muramic acid.       

Q.10 Which of the following apoproteins is an activator of lipoprotein lipase?

a) Apo A                                                                    

b) Apo B

c) Apo C II                                                                

d) Apo D.              

Q.11-Which of the following vitamins is used as a hypolipidemic drug?

a) Thiamine                                                                

b) Niacin

c) Folic acid                                                              

 d) Pantothenic acid     

Q.12-Malonyl co A is a direct inhibitor of which of the following enzymes of fatty acid oxidation?

a) Carnitine Acyl Transferase –I                                

b) Carnitine Acyl Transferase –II

c) Thiokinase                                                              

d) Thiolase             

Q.13-Which of the following enzymes requires adenosine triphosphate (ATP) for its action?

a) Argino Succinate lyase                                          

b) Argino Succinate synthetase

c) Arginase                                                                 

d) Glutaminase.    

Q.14-Which out of the followings is not a fibrous protein?

a) Carbonic anhydrase                                                           

b) Collagen

c) Fibrinogen                                                              

d) Keratin.                   

Q.15-Which of the following enzymes is not present in muscle?

a) Phosphorylase b                                                     

b) Hexokinase

c) Glucose-6-phosphatase                                          

d) Glycogen synthase 

Q.16-A 78-year-old male is brought to emergency with acute myocardial infarction. Blood biochemistry reveals lactic acidosis. How much energy yield (ATP) per mol of glucose is expected in such a condition?

a) 32                                                                           

b) 2

c) 34                                                                           

d) 36                      

Q.17-Pasteur effect is due to inhibition of glycolysis by high concentration of –

a) Creatine phosphate                                                

b) ATP

c) ADP                                                                       

d) AMP               

Q.18-The citric acid cycle is inhibited by which of the followings?

a) Fluoroacetate                                                         

b) Fluoride

c) Malonyl co A                                                         

d) Fluorouracil.           

Q.19-The key regulatory enzyme of HMP pathway is-

a) Glucose-6-P dehydrogenase                                

 b) Transaldolase

c) Transketolase                                                         

d) 6-P-Gluconate dehydrogenase.     

Q.20-A mutation has changed an Isoleucine residue of a protein to Glutamic acid, which statement best describes its location in a hydrophilic exterior-

a) On the surface since it is hydrophilic in nature

b) Inside the core of the protein since it is hydrophobic in nature

c) Any where inside or outside

d) Inside the core of protein since it has a polar but uncharged side chain.


Key to answers- 1)-b, 2- c, 3)-a, 4)-c, 5)-d, 6)-b, 7)-b, 8)-b, 9)-c, 10)-c, 11)-b, 12)-a, 13)-b,14)-a, 15)-c,16)-b,17)-b,18)-a,19)-a,20)-a

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!