Main Menu
Advertisement

Q.1- A critical enzyme used directly in the synthesis of dTMP (thymidine) is

a) Carbamoyl phosphate

b) Aspartate Transcarbamoylase

c) Dihydrooratase

d) Thymidylate synthase

Q.2- In which phase of the cell cycle does DNA replication occur?

a) G0

b) G1

c) S

d) G2

Q.3-A 10 month old baby boy presents with steatorrhea, recurrent pulmonary infections, GI upset and foul-smelling stool. Which of the following tests is undertaken to confirm your diagnosis?

a) Sweat test

b) Blood glucose

c) CBC

d) RFLP analysis

Q.4-The enzyme responsible for initiating DNA replication in prokaryotes is:

a) DNA polymerase I

b) DNA polymerase III

c) Polymerase beta

d) Primase

Q.5- The enzyme responsible for continuing DNA replication in prokaryotes, once it is initiated is:

a) DNA polymerase I

b) DNA polymerase III

c) polymerase beta

d) polymerase delta

Q.6- Antibiotics such as Ciprofloxacin and Flouroquinolines work by inhibiting a specific enzyme. This enzyme is normally necessary to relieve torsional strain that is caused by the unwinding of the helix. What is the name of this enzyme?

a) DNA ligase

b) Topoisomerase (DNA Gyrase)

c) single-stranded binding protein

d) primase

Q.7- Which of the following techniques is primarily undertaken to amplify DNA?

a) PCR

b) Microarrays

c) Northern Blotting

d) Southern Blotting

Q.8- In Pyrimidine Synthesis, Eukaryotes can use uracil to feedback inhibit which of the following enzymes?

a) Carbamoyl phosphate synthase

b) Aspartate Transcarbamoylase

c) Dihydrooratase

d) Thymidylate synthase

Q.9- All of the following are required for PURINE DE NOVO synthesis EXCEPT:

a) CO2

b) Glycine

c) Glutamine

d) Isoleucine

Q.10- Which of the following, in high concentrations, can overcome PURINE DE NOVO inhibition?

a) Ribose-5-phosphate

b) PRPP

c) 5-phosphoribosyl 1-amine

d) GDP

Q.11- A 40-year-old alcoholic comes in with severe pain in his big toe.  You decide to administer Allopurinol to inhibit which of the following enzymes:

a) Xanthine Oxidase

b) Thymidine kinase

c) Adenosine Deaminase

) Adenine phosphoribosyl transferase

Q.12- All of the following are used in PCR EXCEPT:

a) Taq polymerase

b) Restriction enzymes

c) Oligonucleotide primers

d) Deoxynucleoside triphosphates

Q.13- The following are features of DNA replication EXCEPT:

a) Semi-conservative

b) Semi-discontinuous

c) unidirectional

d) chain growth in the 5’ –> 3’ direction

Q.14- The oncogene Ras binds:

a) ATP

b) GTP

c) Glucose

d) Hemoglobin

Q.15- Which out of the following mechanisms is involved in the production of variety of immunoglobulins each specific for a specific antigen?

a) Class switching                                            

b) Gene amplification

c) Gene rearrangement                               

d) RNA editing

Q.16-Which out of the following is a common enzyme for de novo as well as salvage pathway of purine biosynthesis?

a) Amidotransferase                                     

b) PRPP synthetase

c) HGPRTase                                                     

d) Adenylosuccinate synthetase

Q.17-Which of the following does not have introns?

a) DNA

b) Non-processed pseudo genes

c) Processed m RNA

d) Primary RNA transcript

Q.18- Which of the following is NOT true of RNA synthesis?

a)  The key enzyme is RNA polymerase

b)  The energy is supplied by ring cleavage

c) The RNA sequence is complementary to the template strand of DNA

d) The RNA sequence is of opposite polarity to the template strand of DNA

Q.19-  If the molar amount of G in a DNA sample is 20%, what is the molar amount of T in the sample?

a) 20%

b) 30%

c) 40%

d) 60%

Q.20- With respect to the LAC operon, if both glucose and lactose are present and glucose is low, which of the following is NOT true?

a) High CAP

b) increased uptake of lactose

c) low cAMP

d) increased transcription of the lac operon

Q.21- Which of the following subunits of the bacterial RNA polymerase is responsible for promoter recognition?

a) alpha

b) B

c) B’

d) sigma

Q.22-Which is true of the melting temperature of G-C pairs compared to A-T pairs in DNA?

a) The Tm are equal

b) Tm of G-C is less than the Tm of A-T

c) Tm of G-C is greater than the Tm of A-T

d) None of the above

Q.23- A 10-year-old boy comes to the ER after eating wild mushrooms.  The poison associated with these mushrooms most likely DIRECTLY inhibits the synthesis of the following:

a) hn RNA

b) t RNA

c) DNA

d) m RNA

Q.24- DNA methylation is associated with:

a) CpG islands

b) CAT box

c) TATA box

d) increasing gene transcription

Q.25-Alternative splicing…

a) Creates protein from multiple segments of DNA on different chromosomes

b) Is the reason why the human genome is much more complex than other species

c) Creates different proteins from a single gene

d) is not tissue specific

Q.26-All of the following are involved in translating information into proteins EXCEPT:

a) rRNA

b) siRNA

c) tRNA

d) snRNA

Q.27-Which histone is NOT part of the nucleosome?

a) H1

b) H2A

c) H2B

d) H3

Q.28-Which out of the following is an inhibitor of prokaryotic transcription?

a) Ciprofloxacin                                

b) Etoposide

c) Erythromycin                                               

d) Rifampicin

Q.29- Choose the nucleoside analogue used as an anticancer drug out of the following

a) Methotrexate                                             

b) 6- Mercaptopurine

c) Vinblastin                                                      

d) Cytosine Arabinoside

Q.30- Which amino acid residue is in abundance in histones?

a) Arginine

b) Aspartic acid

c) Tryptophan

d) Phenyl alanine

Q.31– Which out of the following techniques is used for the detection of gene of interest –

a) Southern Blotting                                      

b) Polymerase chain reaction    

c) Northern Blotting                                       

d) DNA Foot printing     

Q.32–Which out of the following is an example of post translational modification?

a) Splicing                                                           

b) Class switching

c) Subunit aggregation  

d) Base modification

Q.33- Which of the following is a required substrate for purine biosynthesis?

a) 5- methyl thymidine                 

b) Ribose phosphate                                     

c) Ara C

d) PRPP (5- phosphoribosylpyrophosphate)

Q.34-Triple repeat sequence disease occurs in:

a)Alzheimer’s disease

b) Cystic fibrosis

c) Ataxia telangectasia

d) Huntington’s chorea                                                                                                

Q.35-Northern blotting is used for separation of:

a) DNA

b) mRNA

c) Protein

d) Protein DNA interactions

 

Key to Answers-

1-d,        2-c,         3-d,        4-d,        5-b,        6-b,        7-a,        8-a,        9-d,        10-b,      11-a,      12-b,      13-c,

 

14-b,      15-c,      16-b,      17-c,      18-b,      19-b,      20-c,      21-d,      22-c,      23-a,      24-a,      25-c,      26-b,

 

27-a,      28-d,      29-d,      30-a,      31-a,      32-c,      33-d,      34-d,      35-b

 

 

 

 

 

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

2 Responses to Multiple choice questions- Molecular Biology-Set-1(Solved)

Advertisement