Main Menu

Q.1-Which of the following is a simple sugar or monosaccharide?

a) Galactose

b) Lactose

c) Maltose

d) Sucrose

Q.2- What is the molecular formula for Glucose?

a) CH3OH

b) C6H1206

c) C12H22O11

d) C6H12O5

Q.3- Maltose is composed of which two sugars?

a) Glucose and Glucose

b) Glucose and Galactose

c) Glucose and Fructose

d) Fructose and Galactose

Q.4- In which form is Glucose stored in animals?

a) Starch

b) Glycogen

c) Dextrins

d) Cellulose

Q.5-All are glucosans (polymers of glucose) except-

a) Glycogen

b) Inulin

c) Starch

d) Cellulose

Q.6- Choose the Aldose sugar out of the following-

a) Sucrose

b) Ribulose

c) Fructose

d) Ribose

Q.7- Choose the keto triose-

a) Glyceraldehyde

b) Erythrose

c) Dihydroxyacetone

d) Arabinose

Q.8- A pentose sugar present in the heart muscle is-

a) Xylose

b) Lyxose

c) Xylulose

d) Aldose

Q.9- α-D Glucose and β- D glucose are-

a) Epimers

b) Keto- Aldose Isomers

c) Anomers

d) Optical isomers

Q.10- All tests are negative for sucrose except-

a) Benedict

b) Seliwanoff

c) Barfoed

d) Osazone

Q.11- Glucose can have ————- isomers due to the presence of 4 asymmetric carbon atoms-

a) 4

b) 12

c) 8

d) 16

Q.12- Galactose and Glucose are-

a) Epimers

b) Isomers

c) Anomers

d)Ketose- Aldose isomers

Q.13- The compounds having same structural formula but differing in configuration around one carbon atom are called-

a) Optical isomers

b) Stereo isomers

c) Anomers

d) Epimers

Q.14- What does the following equation represent?   

 α-D Glucose +112ο+52.5ο  +19οβ- D glucose

 a) Stereo isomerism

b) Mutarotation

c) Optical isomerism

d) Epimerization

Q.15- The carbohydrate of blood group substance is-

a) Fucose

b) Xylose

c) Lyxose

d) Fructose

Q.16- Dulcitol is a –

a) Sugar acid

b) Amino sugar

c) Deoxysugars

d) Sugar alcohol

Q.17- Which of the following is a non reducing sugar-

a) Arabinose

b) Erythrose

c) Trehalose

d) Ribulose

Q.18- A Polysaccharide formed by β14 Glycosidic linkages is-

a) Starch

b) Dextrin

c) Glycogen

d) Cellulose

Q.19-Invert sugar is-

a) Starch

b) Glucose

c) Fructose

d) Hydrolytic product of Sucrose

Q.20- The Polysaccharide found in the exoskeleton of insects is-

a) Hyaluronic acid

b) Cellulose

c) Chitin

d) Chondrosamine

Q,21- Which of the following is a polymer of fructose?

a) Inulin


c) Cellulose

d) Glycogen

Q.22- A disaccharide produced on hydrolysis of starch is called-

a) Sucrose

b) Lactose

c) Maltose

d) Trehalose

Q.23-The typical cyclical structure of Glucose is α and β D-

a) Glucopyranose

b) Glucoside

c) Glucofuranose

d) Glucosamine

Q.24- Which test can be undertaken to differentiate between Glucose and Fructose?

a) Benedict

b) Molisch

c) Seliwanoff

d) Osazone

Q.25- Which of the following molecules is a carbohydrate?

a) C3 H7O2N

b) C13H26O2

c) C6H12O6

d) C20H40O2

Q.26- Which of the following monosaccharides is not an aldose?

a) Ribose

b) Fructose

c) Glucose

d) Glyceraldehyde

Q.27-Which of following is an anomeric pair?

a) D-glucose and L-glucose

b) α-D-glucose and β-D-glucose

c) D-glucose and D-fructose

d) α-D-glucose and β-L-glucose

Q.28- Which of the following monosaccharides is not a carboxylic acid?

a) Glucuronate

b) Gluconate

c) Glucose

d) Muramic acid

Q.29- From the abbreviated name of the compound Gal (β 1 →4) Glc, we know that:

a) The glucose residue is the β anomer.

b) The galactose residue is at the non reducing end.

c) C-4 of glucose is joined toC-1 of galactose by a glycosidic bond.

d) The compound is in its furanose form

Q.30- The compound that consists of ribose linked by an N-glycosidic bond to N-9 of adenine is:

a) A purine nucleotide.

b) A pyrimidine nucleotide.

c) Adenosine.

d) AMP

Key to answers

1)-a,  2)-b,  3)-a,   4)-b,   5)-b,  6)-d,  7)-c,  8)-b,  9)-c,  10)-b,  11)-d,  12)-a, 13)-d, 14)-b,  15)-a,  

16)-d,   17)-c,    18)-d,   19)-d,   20)-c,   21)-a,    22)-c,   23)-a,   24)-c,   25)-c,   26)-b,  27)-b,   28)-c,   29)-c,   30)-c

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!