Main Menu

Q.1- Which out of the following lipid is a charged lipid?

a) Phospholipid                                                                

b) Cholesterol

b) Triacyl glycerol                                                            

d) Glucocerebroside      

Q.2- Choose the ω9 fatty acid out of the following-

a) Oleic acid                                                                       

b) Linoleic acid

c) Linolenic acid                                                                

d) Stearic acid                                   

Q.3- Choose the incorrect statement about fatty acids out of the following-      

a) The melting point of fatty acids decreases with the increasing degree of unsaturation

b) The membrane lipids contain mostly unsaturated fatty acids

c) Lipids in tissues that are subject to cooling are more unsaturated

d) Naturally occurring unsaturated long-chain fatty acids are nearly all of the Trans configuration.

Q.4- Which out of the following is a Glycerophospholipid?

a) Cardiolipin                                                                     

b) Galactosyl ceramide

c) GM2                                                                                

d) Sphingomyelin                            

Q.5- Which out of the following enzymes is defective in Niemann Pick’s disease?

a) β- Glucocerebrosidase                                            

b) Hexosaminidase A

c) Sphingomyelinase                                                     

d) β- Galactocerebosidase          

Q.6- Choose a lipid that acts as a precursor for Glycerophospholipids

a) Cholesterol                                                   

b) Sphingosine

c) N-Acetyl Neuraminic acid                                                       

d) Phosphatidic acid                       

Q.7- Dietary triacylglycerols are transported from liver to extra hepatic tissues by which of the following lipoproteins?

a) Chylomicrons                                                                               


c) LDL                                                                                   

d) HDL                                                  

Q.8) All except one are fatty acids with 18 carbon atoms –

a)Oleic acid                                                                        

b) Linolenic

c) Palmitic acid                                                                  

d) Stearic acid                                   

Q.9) For which out of the following compounds cholesterol serves as a precursor?

a) Bile pigments                                                                               

b) Bile salts

c) Vitamin K                                                                       

d) Triacyl glycerol                            

Q.10) Glycerol is required for the formation of all of the following compounds except-

a) Glucose                                                                          

b) Triacyl glycerol

c) Phospholipids                                                              

d) Glycolipids                                    

Q.11) Which out of the following is a fatty acid with 18 carbon atoms and one double bond in the trans  configuration?

a) Palmitoleic acid                                                           

b) Oleic acid

c) Erucic acid                                                                      

d) Elaidic acid                                    

Q. 12) Which out of the following is a hydroxy fatty acid?

a) α Linolenic acid                                                           

b) Linoleic acid

c) Palmitic acid                                                                  

d) Cerebronic acid                          

Q. 13)Which of the following enzymes is present in the snake venom ?

a) Phospholipase A1                                                      

b) PhospholipaseA2

c) Phospholipase B                                                         

d) Phospholipase D        

Q. 14) Which type of lipid is negatively charged at physiological pH?

a) GM2 Ganglioside                                                       

b) Glucocerebroside

c) Sphingomyelin                                                            

d) Galactocerebroside                  

Q. 15) The Iodine number of Linolenic acid is-                                                                                  

a) 1                                                                                        

b) 6

c) 4                                                                                        

d) 3                                                       

Q. 16) Which of the following is not a derived lipid?

a) Arachidonic acid                                                         

b) Diacyl glycerol

c) HDL                                                                                  

d) Vitamin D                                      

Q. 17) Which out of the following is not an essential fatty acid

a) Arachidic acid                                                               

b) Arachidonic acid

c) Linoleic acid                                                                  

d) Linolenic acid                                               

Q. 18) – The number of mgms of KOH required to neutralize the free and combined fatty acids in one gram of a given fat is called-

a) Acid number                                                                

b) Polenske number

c) Saponification number                                            

d) Iodine number                           

Q. 19) – Choose out of the following, a fatty acid with 20 carbon atoms and four double bonds-

a) Timnodonic acid                                                         

b) Arachidonic acid

c) Clupanodonic acid                                                      

d) Nervonic acid                              

Q. 20) Glycerol is not present in-

a) Cerebrosides                                                                               

b) Platelet activating factor

c) Lecithin                                                                           

d) Plasmalogen   

 Answer key                       

1)-a, 2)-a, 3)-d, 4)-a, 5)- b, 6)- d, 7)- b, 8)- c, 9)- b, 10)- d, 11)- d, 12)- d, 13)- b, 14)- a, 15)- b, 16)- c, 17)- a, 18)- c, 19)- b, 20)-a.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!