Main Menu

Q.1- Which out of the following is a storage form of lipid?

a) Phospholipid                                                                

b) Glycolipid

c) Triacyl glycerol                                                             

d) Sulfolipid                                       

Q.2- Choose the monounsaturated fatty acid out of the following-

a) Oleic acid                                                                       

b) Linoleic acid

c) Linolenic acid                                                                

d) Stearic acid                                   

Q.3- Choose the correct statement about fatty acids out of the following-          

a) The melting point of fatty acids increases with the increasing degree of unsaturation

b) The membrane lipids contain mostly unsaturated fatty acids

c) Lipids in tissues that are subject to cooling are more saturated

d) Naturally occurring unsaturated long-chain fatty acids are nearly all of the Trans configuration.

Q.4- Which out of the following is a Sphingophospholipid?

a) Cardiolipin                                                                     

b) Plasmalogen

c) Lecithin                                                                           

d) Sphingomyelin                            

Q.5- Which out of the following enzymes is defective in Gaucher’s disease?

a) β- Glucocerebrosidase                                            

b) Hexosaminidase A

c) Sphingomyelinase                                                     

d) β- Galactocerebosidase          

Q.6- Choose the Glycerophospholipid that acts as a lipotropic agent-

a) Phosphatidyl choline                                                

b) Phosphatidyl Inositol

c) Phosphatidyl Serine                                                  


Q.7- Dietary triacylglycerols are transported from intestine to hepatic and extra hepatic tissues by which of the following lipoproteins?

a) Chylomicrons                                                                               


c) LDL                                                                                   

d) HDL                                                  

Q.8) All are non -essential fatty acids except-             

a)Oleic acid                                                                        

b) Linolenic

c) Palmitic acid                                                                  

d) Stearic acid                                   

Q.9) For which out of the following compounds cholesterol does not serve as a precursor?

a) Bile pigments                                                                               

b) Bile salts

c) Vitamin D                                                                       

d) Sex hormones                            

Q.10) Glycerol is required for the formation of all of the following compounds except-

a) Glucose                                                                          

b) Triacyl glycerol

c) Phospholipids                                                              

d) Glycolipids                    

Q.11) Which out of the following is a fatty acid with 18 carbon atoms and one double bond in the cis configuration?

a) Palmitoleic acid                                                           

b) Oleic acid

c) Erucic acid                                                                      

d) Elaidic acid                                    

Q. 12) Which out of the following is an ώ 6 fatty acid?

a) α Linolenic acid                                                           

b) Linoleic acid

c) Palmitic acid                                                                  

d) Cerebronic acid                          

Q. 13) The normal level of serum Total cholesterol is———–?

a) 150-220 mg/dl                                                             

b) 100-200 mg/dl

c) 1.5-2.5g/dl                                                                     

d) 20-40 mg/dl                                  

Q. 14) Which type of lipid is left undegraded in Niemann Pick’s disease?

a) GM2 Ganglioside                                                       

b) GM1Ganglioside

c) Sphingomyelin                                                            

d) Galactocerebroside                  

Q. 15) The Iodine number of cholesterol is-                                                                                       

a) 1                                                                                        

b) 2

c) 4                                                                                        

d) 3                                                       

Q. 16) What are the components of a Galactocerebroside?                     

a) Sphingosine+ fatty acid+ Galactose                                   

b) Glycerol +Fatty acids +Phosphoric acid+ Galactose

c) Glycerol +Fatty acids +Phosphoric acid +Nitrogenous base+ Galactose

d) Sphingosine+ fatty acids +Phosphoric acid+ Galactose                                              

Q. 17) Which phospholipid out of the following is a component of inner mitochondrial membrane?

a) Cardiolipin                                                                     

b) Lecithin

c) Plasmalogen                                                                 

d) Cephalin                                        

Q. 18)- The significance of estimating L: S ratio of amniotic fluid in a pregnant female lies in evaluating-

a) Fetal heart rate                                           

b) Fetal lung maturity

c) Fetal head size                                                            

d) Expected date of delivery      

Q. 19) – Choose out of the following, a fatty acid with 20 carbon atoms and four double bonds-

a) Timnodonic acid                                                         

b) Arachidonic acid

c) Clupanodonic acid                                                     

d) Nervonic acid                              

Q. 20) Glycerol is present in-

a) Cerebrosides                                                                               

b) Gangliosides

c) Sphingomyelin                                                            

d) Plasmalogen                

Key to Answers

1)- c, 2)-a,3)-b,4)-d,5)-a,6)-a,7)-a,8)-b,9)-a,10)-d,11)-b,12)-b,13)-b,14)-c,15)-b,16)-a,17)-a,18)-b,19)-b,20)-d

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!