Main Menu

Q.1- Which of the following is a non reducing disaccharide?

a) Galactose                                                                      

b) Maltose

c) Trehalose                                                                      

d) Sucrose                                             

Q.2- Which of the following is a true statement about glucose?

a) It cannot be utilized by red blood cells

b) It has 4 asymmetric carbon atoms

c) It is stored as starch in animals

d) It is oxidized to form glycerol                                                                                                

Q.3-Sucrose is composed of which of the following two sugars?

a) Glucose and Glucose                                                

b) Glucose and Fructose

c) Glucose and Galactose                                            

d) Fructose and Galactose            

Q.4- Which of the following is not a homopolysaccharide?

a) Starch                                                             

b) Heparin

c) Glycogen                                                       

d) Cellulose                     

Q.5-Which out of the following is a fructosan?

a) Glycogen                                                                       

b) Agar

c) Inulin                                                               

d) Cellulose                                         

 Q.6- Choose a sugar abundantly present in honey-

a) Maltose                                                          

b) Fructose

c) Ribulose                                                         

d) Lactose                                          

Q.7- Choose an Aldo pentose-

a) Glyceraldehyde                                                          

b) Dihydroxyacetone

c) Erythrose                                                                       

d) Arabinose                                     

Q.8- Which of the following is a keto tetrose?

a) Xylose                                                             

b) Erythrulose

c) Fructose                                                                         

d) Sedoheptulose                            

Q.9- α –D-Glucose and β-D- Glucose are-

a) Stereo isomers                                                            

b) Anomers

c) Keto- Aldose Isomers                                               

d) Optical isomers                             

Q.10- All tests are positive for Lactose except-

a) Benedict                                                                        

b) Barfoed

c) Molisch                                                                           

d) Osazone                                          

Q.11- Which out of the following is a carbohydrate with 6 carbon atoms and a keto group as the functional group?

a) Glyceraldehyde                                                          

b) Dihydroxy acetone

c) Fructose                                                                         

d) Galactose                      

Q.12- Mucic acid and Gluconic acids are

a) Glycosides                                                                     

b) Sugar acids

c) Amino sugar acids                                                      

 d) Sugar alcohols                            

Q.13- Sorbitol and Mannitol are-

a) Optical isomers                                                           

b) Anomers

c) Stereo isomers                                                            

d) Epimers                                           

Q.14- Which of the following tests is not based on the reaction of carbohydrates with strong acids?


b) Benedict’s

c) Bial’s                                                                                 

d) Seliwanoff’s                 

Q.15- Which out of the following does not form osazone crystals?


b) Maltose

c) Lactose                                                                           

d) Sucrose                           

Q.16- N- Acetyl Neuraminic acid is a-

a) Sugar acid                                                                      

b) Amino sugar acid

c) Amino sugar                                                                 

d) Sugar alcohol                                 

Q.17- Which of the following gives a negative reaction with Barfoed’s test

a) Glucose                                                                          

b) Maltose

c) Erythrose                                                                       

d) Fructose                                        

Q.18- A polysaccharide formed by β1→4 Glycosidic linkages between glucose residues is

a) Inulin                                                                                               

b) Amylose

c) Agar                                                                                  

d) Cellulose                                          

Q.19- Which of the following sugars is laevorotatory predominantly?

a) Starch                                                             

b) Fructose

c) Sucrose                                                                          

d) Glucose                                                                                                                                                                         

Q.20- Which of the following Mucopolysaccharides is non sulfated and most abundant in tissues?

 a) Hyaluronic acid                                                           

b) Keratan sulphate

c) Heparin                                                          

d) Dermatan sulphate   

 Key to answers

1)-c, 2)-b, 3)-b, 4)-b, 5)- c, 6)-b, 7)-d, 8)-b, 9)-b, 10)-b, 11)-c,12)-b, 13)-d, 14)-b, 15)-d, 16)-b, 17)-b, 18)-d,19)b, 20)-a .      

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!