Main Menu

Advertisement

Multiple Choice Questions

Q.1- Biotin is a coenzyme for reactions involving:

A) Decarboxylation                                                    

B) Carboxylation

C) Transamination                                                     

D) Deamination                     

E) Transmethylation

Q.2- Folic acid is important for which of the following processes?

A) Fatty acid oxidation                                                           

B) Fatty acid synthesis

C) Gluconeogenesis                                                   

D) One carbon metabolism

E) Glycogenesis                      

Q.3- Sideroblastic anemia is observed in the deficiency of which of the following?

A) Thiamine                                                               

B) B6

C) B12                                                                                    

D) Niacin

E) Vitamin K                           

Q.4- Xanthurenic acid excretion (Tryptophan loading ) test is carried out to determine the deficiency of:

A) Riboflavin                                                              

B) B6

C) Niacin                                                                    

D) Biotin      

E) B12             

Q.5- A 45-year-old chronic alcoholic male has been brought to medical emergency in a semi-conscious state. Blood lactate level is high. Which of the following vitamins can be used as a part of the treatment?

A) Vitamin C                                                               

B) Vitamin B12

C) Thiamine                                                               

D) Folic acid   

E) Pantothenic acid                

Q.6- Which of the following is the coenzyme form of Thiamine?

A) TPP (Thiamine pyrophosphate)                                                                 

B) TMP (Thiamine mono phosphate)

C) TTP  (Thiamine triphosphate)                                                                    

D) Free thiamine

E) TAD (Thiamine adenine dinucleotide).     

Q.7- A 20-year-old male presents with hypertension. He has been prescribed a drug that work by inhibiting the synthesis of catecholamines. Which of the following vitamins participates in the synthesis of catecholamines?

A) Vitamin C                                                               

B) Vitamin B12

C) Niacin                                                                    

D) Folic acid                           

E) Biotin

Q.8-Which of the following is aTPP dependent enzyme?

A) Lactate dehydrogenase                                         

B) Glucokinase

C) Transketolase                                                        

D) Glutathione reductase

E) Glutamate dehydrogenase

Q.9- A 30- year-old pregnant female presents to her obstetrician for a prenatal visit. She has been conscious of her weight gain and has not been taking a multivitamin. Her red blood cells are found to have decreased Glutathione reductase function. Glutathione reductase requires:

A) TPP                                                                         

B) Pyridoxine

C) Riboflavin                                                              

D) B12

E) Pantothenic acid                                        

Q.10- Which of the following is required as a coenzymes in the conversion of Histidine to Histamine?

A) TPP                                                                         

B)NAD+

C) Vitamin C                                                               

D) Pyridoxal phosphate

E) Folic acid    

Key to answers

1)      B

2)      D

3)      B

4)      B

5)      C

6)      A

7)      A

8)      C

9)      C

10)   D

 

 

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Q.1- A 23-year-old male, golden gloves boxing contender presents with a metabolic disorder. He describes his training regimen that involves consuming a dozen raw eggs a day for a protein. Raw eggs contain a protein called Avidin, with an extremely high affinity for a cofactor, required by propionyl co A carboxylase, Acetyl co A carboxylase and pyruvate carboxylase. The patient is deficient in which of the following cofactors?

A. Cobalamine

B. Biotin

C. Folic acid

D. Pyridoxal Phosphate

E. TPP

Q.2- Which of the following enzymes requires Vitamin K for its action?

A. Succinate dehydrogenase

B. Pyruvate carboxylase

C. Epoxide reductase

D. Dihydrofolate reductase

E. Lactate dehydrogenase

Q.3- Oral contraceptives are known to lower blood levels of vitamin B6. Which of the following conversion process might be directly affected?

A. Phenyl alanine to Tyrosine

B. Pyruvate to Oxalo acetate

C. Dopamine to norepinephrine

D. Histidine to histamine

E. Pyruvate to Lactate

Q.4- Which of the following TCA cycle enzymes require FAD as a cofactor?

A. Isocitrate dehydrogenase

B. Alpha ketoglutarate dehydrogenase

C. Succinate dehydrogenase

D. Malate dehydrogenase

E. Succinate thiokinase

Q.5- A 20-year-old female, a known alcoholic has been brought to the emergency department with respiratory distress. Bilateral crepitations are felt in the lungs, neck veins are engorged and X-ray chest shows dilated heart. She has been diagnosed with ‘Cardiac Beri-Beri’. Which of the following reactions might have been affected?

A. Pyruvate to Malic acid

B. Pyruvate to Acetyl co A

C. Pyruvate to Oxaloacetate

D. Pyruvate to lactate

E. Pyruvate to Alanine

Q.6- A bone marrow aspirate of a strictly vegetarian female, confirms the suspicion that she has a megaloblastic anemia because it showed a greater than normal number of red and white blood cell precursors, most of which were larger than normal. What is the cause of megaloblastic anemia in this patient?

A. Vitamin C deficiency

B. Folate toxicity

C. Vitamin B12 deficiency

D.  B6-P deficiency

E.  Vitamin K toxicity

Q.7- A 45-year-old female presents to her primary care doctor with fatigue and tingling/numbness in her extremities (bilateral). Examination reveals a beefy red and fissured tongue. Further evaluation reveals a low Glutathione reductase activity in the red blood cells. Which of the following vitamin deficiencies could have caused her symptoms?

A. Vitamin C deficiency

B. Niacin deficiency

C. Vitamin B2 deficiency

D.  B6-P deficiency

E.  Biotin deficiency

Q.8- A 60-year-old chronic smoker and alcoholic man presents with epigastric discomfort and recurrent diarrhea. Clinical examination reveals memory disorientation, stomatitis, glossitis, esophagitis, and exfoliative dermatitis. Treatment with nicotinamide 500 mg daily has been initiated. Which of the following conversions might not have been affected?

A. Succinate to Fumarate

B. Malate to Oxaloacetate

C. Pyruvate to Acetyl co A

D. Pyruvate to lactate

E. Dihydrofolate to Tetra hydro folate

Q.9-   A 12-year-old boy develops convulsions. After running an encephalogram (EEG), a neurologist determines that he has Epilepsy. He is prescribed with Benzodiazepine which promotes the activity of GABA. GABA is derived from glutamic acid via which of the following biochemical reactions?

A. Deamination

B. Decarboxylation

C. Transamination

D. Carboxylation

E. Hydroxylation

Q.10- A 3 –year-old girl has been brought for consultation. She is well below the 5th percentile for both height and weight with multiple rachitic deformities of the skeleton to include severe bowing of the tibias bilaterally, pigeon chest and thickened/widened wrists bilaterally. Which of the following vitamins can be recommended as a part of treatment?

A. Vitamin D

B. Biotin

C. Folic acid

D. Pyridoxal Phosphate

E. TPP

Q.11- A 2 –year-old child presented with chronic cough and Bronchitis, growth failure and passage of light-colored, foul-smelling stools. Mother of the child reported that the child was finding it difficult to locate things in the dim light and during night-time. Which of the following vitamins might be deficient in this child?

A. Vitamin A

B. Vitamin D

C. Vitamin C

D. Vitamin E

E. Vitamin K

Q.12- A term infant is born and does well with breast-feeding. Two days later, the mother calls frantically because baby is bleeding from the umbilical cord and nostrils. Which of the following vitamins might be deficient in this baby?

A. Vitamin A

B. Vitamin D

C. Vitamin C

D. Vitamin E

E. Vitamin K

Q.13- A 45 -year-old male has been brought to the emergency department after a family member found him extremely confused and disoriented. He has an unsteady gait and strange irregular eye movements. Upon extensive work up, he has been diagnosed with Wernicke-Korsakoff syndrome. Which of the following vitamins might be deficient?

 A. TPP

B. Biotin

C. Folic acid

D. Pyridoxal Phosphate

E. Niacin

Q.14- Choose the odd one out-

A. Vitamin A

B. Vitamin D

C. Vitamin C

D. Vitamin E

E. Vitamin K

Q.15Ascorbic acid is required in the effective utilization of all  of the following amino acids except

A. Methionine                                                                             

B. Tryptophan

C. Tyrosine                                                                                         

D. Proline

E. Lysine

Q.16- Which of the following vitamins requires intrinsic factor for its absorption?

A. Cobalamine

B. Biotin

C. Folic acid

D. Pyridoxal Phosphate

E. TPP

Q.17- Which of the following vitamins can act without phosphorylation-?

A. Pyridoxine

B. Lipoamide

C. Niacin

D. Thiamine

E. None of the above.

Q.18- Scurvy is due to impaired———— synthesis

A. Collagen

B. Prothrombin

C. Hemoglobin

D. Elastin

E. Albumin

Q.19- Neurological manifestations are present in

A. Dry Beri- Beri

B.B6 deficiency

C. B12 deficiency

D. All of the above

E. None of the above

Q.20- Which of the following vitamins is an integral component of coenzyme A that allows two carbon units to enter the TCA cycle?

A. Thiamin

B. Pantothenic acid

C. Biotin

D. Vitamin A

E. Niacin

Key to answers

1)- B,2)-C,3)-D, 4)-C,5)-B,6)-C,7)-C,8)-A,9)-B,10)-A,11)-A,12)-E,13)-A,14)-C,15)-A,16)-A,17)-B,18)-A,19)-D,20)-B

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Q.1- Which of the following cofactors is correctly matched with the vitamins it is derived from?

A. NADH- Vitamin B2                                                                     

B. FADH2- Vitamin B3

C. Pyridoxal Phosphate- B1                                                         

D. TPP- Vitamin B1          

E. Pantothenic acid- Vitamin B6

Q.2- Which of the following coenzymes is required during the conversion of Glutamic acid to gamma amino butyric acid (GABA)?

A. TPP                                                                                                  

B. NAD+

C. Vitamin C                                                                                       

D. Pyridoxal phosphate

E. FMN

Q.3- Which of the following compounds is a recipient of the one carbon fragments that tetra hydro folate receives and transfers?

A. Serine                                                                                             

B. Formaldehyde            

C. Glycine                                                                                           

D. Formimino glutamate (FIGLU)

E. Tryptophan

Q.4- Which of the following is a compound formed from hydroxylation requiring vitamin C and subsequent methylation?

A. Histamine                                                                                     

B. GABA

C. Epinephrine                                                                                 

D. Carnitine

E. Serotonin                      

Q.5- Which amino acid can be converted to non adenine portion of NAD+?

A. Histidine                                                                                        

B. Tyrosine

C. Tryptophan                                                                                  

D. Arginine

E. Phenyl alanine                             

Q.6- A 25-year-old female who is 10 weeks pregnant presents with intractable vomiting from morning sickness. She is admitted for intravenous glucose administration and hydration. Which of the following vitamins can also be tried for treating the morning sickness?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid        

E. Vitamin B12  

Q.7- A 60 –year-old female presents with severe back pain for the past week, she is diagnosed with osteoporosis, a condition resulting from calcium depletion in bones. As treatment which of the following vitamins can be prescribed?

A. Vitamin A                                                                                      

B. Vitamin D

C. Vitamin E                                                                                       

D. Vitamin K      

E. Vitamin C       

Q.8- A 30- year-old pregnant female presents to her obstetrician for a prenatal visit. She has been conscious of her weight gain and has not been taking a multivitamin. Her red blood cells are found to have decreased transketolase function. Transketolase requires:

A. TPP                                                                                                  

B. Pyridoxine

C. Folate                                                                                             

D. B12  

E. FAD                  

Q.9- A 20-year-old male presents with muscle weakness, and extreme fatigue. After an extensive work up he is diagnosed with carnitine deficiency. Which of the following vitamins participates in the endogenous synthesis of carnitine?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid

E. Biotin                               

Q.10- Which of the following is not a clinical outcome of niacin deficiency?

A.  Diarrhea                                                                                       

B.  Night blindness

C. Dermatitis                                                                                     

D. Dementia      

E. Death              

Q.11- Which out of the following is not a TPP dependent enzyme?

A. PDH complex                                                                                               

B. Glutathione reductase            

C. α- Keto glutarate dehydrogenase complex                    

D. α- Keto acid dehydrogenase complex

E. Transketolase

Q.12- Methyl malonic aciduria is a disorder associated with impaired metabolism of methyl malonic acid. Which of the following vitamins participates in its metabolism to form succinyl co A?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid

E. Niacin                                              

Q.13- Which of the following vitamins is required as a coenzyme for the activity of dihydrofolate reductase?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid

E. Niacin                                              

Q.14- Which of the following set of vitamins participates in the synthesis of catecholamines?

A. Vitamin B6 and C                                                                        

B. Vitamin B12 and Folic acid

C. Pyridoxal –P and Niacin                                                           

D. Folic acid and Riboflavin

E. Vitamin B6 and B12    

Q.15- The conversion of pyruvate to oxaloacetate requires the presence of:

A. Biotin                                                                                              

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid        

E. Niacin                              

Q.16- Which of the following forms of vitamin A is required for vision?

A.  All cis retinal                                                                                

B. All Trans retinal

C. 11- Cis retinal                                                                               

D. 11- Cis retinol

E. Any of the above                                                                                                                                       

Q.17- Which of the followings is a FAD dependent enzyme?

 A. Lactate dehydrogenase                                                         

B. PDH complex

C. Transketolase                                                                              

D. Glutathione reductase

E. Dihydrofolate reductase                                                                                                                         

Q.18- Which vitamin deficiency is associated with neural tube defects?

A. Vitamin C                                                                                      

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal –P                                                                                 

D. Folic acid        

E. Niacin                                                                                                                              

Q.19- Hyperhomocysteinemia can be treated by supplementation with:

A. Folic acid                                                                                        

B. Vitamin B12

C. Vitamin B6-P                                                                                

D. All of the above

E. None of the above                                                                                                                                    

Q.20- The active form of vitamin D is:

A. Calcidiol                                                                                         

B. Calcitriol

C. Cholecalciferol                                                                            

D. Any of the above

E. None of the above

 

Key to answers

 1) -D, 2)- D, 3)-C, 4)- C, 5)- C, 6)-C, 7)- B, 8)- A, 9)- A, 10)- B, 11)-B,12)- B, 13)-E, 14)-A,15)-A,16)-C,17)-D,18)-D,19)-D, 20)- B.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Q.1- A 10-year-old male presents with muscle cramping and dark urine after rigorous exercise. He is found to have a deficiency of lactate dehydrogenase. This enzyme catalyzes interconversion of lactate and pyruvate based upon the availability/ absence of oxygen. Which of the following coenzymes is needed for this action?

A. NAD+

B. FAD

C. TPP

D. Adenosyl cobalamine

E. Pyridoxal phosphate

Q.2- An infant presents with growth retardation, weak muscle tone and lethargy. He is diagnosed with pyruvate carboxylase deficiency. Which of the following vitamins is required as a coenzyme for its action?

A. Vitamin C

B. Biotin

C. Pantothenic acid

D. Riboflavin

E. Niacin

Q.3- A 70-year-smoker presents with weight loss, blood in the sputum, and fatigue. Imaging shows a nodule in his lung that is diagnosed as cancer by biopsy. It has been proposed that reactive oxygen species may induce mutagenesis and contribute to the initiation of cancer. Which of the following is an antioxidant vitamin?

A. Vitamin K

B. Vitamin D

C. Folic Acid

D. Vitamin C

E. Vitamin B12

Q. 4- An infant is born with a congenital brain malformation and dies shortly after birth. An enzyme screen shows that the patient was deficient in pyruvate dehydrogenase complex, the enzyme that catalyzes the conversion of pyruvate to Acetyl co A. Which of the following coenzymes is required for its action?

A. Biotin

B. Niacin

C. Vitamin B12

D. Vitamin K

E. Folic acid.

Q.5- A 60- year-old female presents with burning on urination, fever, and chills. She is admitted for treatment of a severe urinary tract infection and is placed on an antibiotic. After a few days of taking this antibiotic, she develops bleeding gums and oozing of blood from her intravenous line site. Depletion of which of the following vitamins is most likely to be responsible for her symptoms?

A. Vitamin A

B. Vitamin D

C. Vitamin E

D. Vitamin K

E. Vitamin C

Q.6- Oxidative deamination is a process of removal of amino group of amino acids in the form of ammonia. It is two-step process involving oxidation followed by deamination. Which of the following vitamins is required as a coenzyme for this process?

A. Pyridoxal phosphate

B. FMN/FAD

C. NAD +

D. TPP

E. Lipoic acid

Q.7- “Tryptophan load test’ is carried out to determine the underlying deficiency of:

 A. Vitamin B6

B. Biotin

C. Niacin

D. Vitamin B12

E. Folic acid

Q.8- What is the link between intake of polished rice and sudden cardiac failure?

A. Riboflavin deficiency

B. Thiamin deficiency

C. Folic acid deficiency induced hyperhomocysteinemia

D. Vitamin C deficiency

E. Niacin deficiency

Q-9 – “Histidine load test” is carried out to determine the deficiency of which of the following vitamins?

A. Folic acid

B. Vitamin B12

C. Pyridoxal- P

D. Vitamin D

E. Riboflavin

Q.10- ‘Burning feet syndrome’, is associated with a deficiency of:

A. Lipoic acid

B. Pyridoxal- P

C. Pantothenic acid

D. Niacin

E. Vitamin C.

Q.11- Sideroblastic anemia is observed in the deficiency of:

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Vitamin B12

D. Pyridoxal-P

E. Vitamin K

Q.12- As a hormone, vitamin D has three target tissues. Which are they?

A. Kidney, small intestine, bone                               

B. Heart, blood, bone marrow

C. Kidney, liver, brain                                    

D. Small intestine, liver, fat cells

E. Liver, spleen and bone marrow

Q.13- Epileptiform convulsions in infants are found in the deficiency of-

A. Riboflavin                                                                      

B. Thiamine

C. Niacin                                                                                              

D. Pyridoxine

E. Thiamine

Q.14- Which of the following vitamins is required for the transfer of one carbon fragments?

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Biotin

D. Niacin

E. Riboflavin

Q.15- Which of the following vitamins is used therapeutically as a lipid lowering drug?

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Biotin

D. Niacin

E. Riboflavin

Q.16- The deficiency of which of the following vitamins, is responsible for the clinical manifestations of Egg white injury?

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Biotin

D. Niacin

E. Riboflavin

Q.17- Which vitamin deficiency leads to impaired coagulation of blood ?

A. Vitamin C

B. Vitamin D

C. Biotin

D. Niacin

E. Vitamin K

Q.18- Transamination is a process of transfer of α- amino group from a donor amino acid to an acceptor α- keto acid for the formation of a new amino acid and a new keto acid. This process is a reversible process catalyzed by Transaminases that require—- as a coenzyme.

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Vitamin B12

D. Pyridoxal-P

E. Vitamin K

Q.19-   The inner mitochondrial membrane is impermeable to fatty acids. Carnitine acts as a transporter for internalization of fatty acids in to the matrix where the beta oxidation of fatty acids takes place to provide energy to the body. Which of the following vitamins is required as a coenzyme for the synthesis of carnitine?

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Vitamin B12

D. Pyridoxal-P

E. Vitamin K

Q.20- The reaction of TCA cycle that converts Succinate to fumarate requires the participation of—– as a coenzyme:

A. Vitamin C

B. Folic acid

C. Biotin

D. Niacin

E. Riboflavin

 

Key to Answers

1)-A, 2)-B, 3)-D, 4)- B, 5)-D, 6)-B, 7)- A, 8)- B, 9)- A, 10)-C, 11)-D, 12)-A, 13)-D, 14)- B, 15)-D, 16)- C,17)- D, 18)-D, 19)- A, 20)- C.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Q.1) The active coenzyme form of Cobalamine is-

a) Methyl cobalamine                                     

b) Deoxy adenosyl cobalamine

c) Both of the above                                     

d) none of the above            

2) All are one carbon donors except-

a) Serine                                                      

b) S- Adenosyl Methionine

c) Choline                                                     

d) Thiamine                          

3) All are needed as coenzyme for alpha keto glutarate dehydrogenase complex except-

a) Niacin                                                     

b)Folic acid

c) Riboflavin                                                

d) Lipoic acid                       

4) Which of the following vitamins can act without phosphorylation-?

a) Pyridoxine                                                

b) Lipoamide

c) Niacin                                                      

d)Thiamine                          

5)  Impaired Thymidylate formation is due to the deficiency of-

a) Pantothenic acid                                       

b) Niacin

c) Folic acid                                                 

d) B12                                

6) Scurvy is due to impaired———— synthesis

a) Collagen                                                  

b)Prothrombin

c) Hemoglobin                                             

d) Elastin                             

7) Epileptiform convulsions in infants are found in the deficiency of-

a) Riboflavin                                                

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d)Pyridoxine                      

8) Pantothenic acid is important for which of the following steps or pathways?

a) Pyruvate carboxylase                                

b) Fatty acid synthesis

c) Gluconeogenesis                                      

d) Glycolysis                       

9) The yellow color of egg yolk is due to the presence of –

a) Riboflavin                                                  

b) Thiamine

c) Niacin                                                       

d) Pyridoxine                       

10) Neurological manifestations are present in-

a) Dry Beri- Beri                                            

b) B6 deficiency

c) B12 deficiency                                           

d) All of the above              

11) Transketolase activity is measured for the detection of————- deficiency

a) Riboflavin                                                 

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d)Ascorbic acid                

12) All are the synonyms of Folic acid except-

a) Vitamin M                                                 

b) Vitamin Bc

c) PGA                                                         

d) Vitamin S                      

13)  Schilling test is done to detect the deficiency of-

a) Riboflavin                                                

b) B12

c) Niacin                                                     

d)Biotin                             

14) Sub Acute Combined Degeneration of the Spinal Cord is found in the  deficiency of-

a) B12                                                          

b) B6

c) Niacin                                                      

d)Pyridoxine                    

15) The Transaminases  require the presence of-

a) Inositol                                                    

b)B6

c) B12                                                         

d) B2                                

16)The active coenzyme form of Vitamin D is

a) Calcidiol                                                  

b) Calcitriol

c) Calcitetrol                                                

d) None of the above         

17) All are one carbon compounds except-

a) Formyl                                                    

b)Methyl

c) Methylene                                                

d) CO                              

18) Which of the following vitamins is an integral component of coenzyme A  that allows two carbon units to enter the TCA cycle?

a) Thiamine                                                  

b)Pantothenic acid

c) Biotin                                                       

d)Vitamin A                    

19) Sideroblastic anemia occurs due to the deficiency of vitamin-

a) B6                                                           

b)B12

c) B3                                                           

d)B1                                

20)  Homocystinuria is due to the deficiency of-

a)Vitamin B12                                              

b) B6

c) Folic acid                                                 

d) All of the above             

21) Which one of the following must be utilized during the conversion of Acetyl co A to Malonyl co A

a) Thiamine pyrophosphate                          

b) Acyl carrier protein

c) Biotin                                                      

d)Niacin                         

22) Wernicke’s Encephalopathy is found in the deficiency of-

a) Riboflavin                                                 

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d) Pyridoxine                  

23) Ascorbic acid is required for the utilization of all except-

a) Phenylalanine                                            

b) Tryptophan

c)Tyrosine                                                    

d)Proline                       

24) The egg white injury is due to the induced deficiency of –

a) Riboflavin                                                 

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d) Biotin                         

25)  Which of the following statements describing vitamin K is true?

a) Vitamin K is degraded by intestinal bacteria

b) It is obtained by eating citrus fruits

c) It is required for the synthesis of prothrombin               

d) It prevents thrombosis.                                                             

26) Intra dermal dye Test is done for the detection of ————-deficiency

a) Riboflavin                                                

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d)Ascorbic acid              

27) The Deaminase enzyme requires the presence of-

a) Inositol                                                    

b)B6

c) B12                                                          

d)B2                              

28)Which vitamin is required for almost all aspects of protein and amino acid metabolism?

a) Vitamin B6                                               

b) Vitamin B12

c) Vitamin C                                                 

d) Vitamin B3                 

29) Which vitamin is required for the absorption of calcium from the gut?

a) Vitamin D                                                 

b) Vitamin E

c) Vitamin B12                                             

d)Vitamin K                   

30) Out of the followings  which vitamin increases the absorption of iron from the gut?

a) Vitamin D                                                 

b) Vitamin E

c) Vitamin C                                                 

d)Vitamin K                   

31) Which of the following enzymes  does not require a phosphorylated form of coenzyme?

a) Glucose-6-phosphatase                             

b) Pyruvate dehydrogenase

c) Transketolase                                            

d) Transaminase              

32) Which essential nutrient participates as a coenzyme in the transport of high energy electrons and H+ ions during oxidative phosphorylation in the mitochondrion?

a) Pantothenic acid                                               

b) Thiamine

c) Niacin                                                      

d) Ascorbic acid              

33) A 2-year- old child presents with chronic cough, bronchitis, growth failure, chronic diarrhea and growth failure. A deficiency of which of the following vitamins should be considered?

a) Vitamin A                                                  

b) Vitamin C

c) Vitamin B2                                                

d) Vitamin E                    

34) A homeless person is brought in to the emergency room with psychotic illness and smell of alcohol in his breath. Which of the following is needed as part of the treatment?

a) Glucose                                                  

b)Niacin

c) Thiamin                                                   

d)Riboflavin                     

35) The enzyme Ribonucleotide Reductase requires the presence of-

a) Inositol                                                     

b)B1

c) B12                                                         

d)B2                              

36) Signs of vitamin C deficiency include all except-

a) Bruises                                                    

b)Tooth loss

c) Bony fractures                                          

d) Liver failure                

37) All are signs of niacin deficiency except-

a) Hair loss                                                  

b) Diarrhea

c) Dementia                                                 

d)Dermatitis                   

38) Choose the odd one out-

a) Retinol                                                     

b)Ascorbic acid

c) Cholecalciferol                                         

d) Tocopherol                 

39) Deficiency of which of the following vitamins does not cause fatty liver?

a) Vitamin C                                                 

b) Vitamin E

c) Chole calciferol                                         

d) Vitamin A                     

40) Which out of the following vitamins in PDH complex becomes non functional by Arsenate poisoning?

a) Niacin                                                      

b)Pantothenic acid

c) Lipoamide                                                

d) Riboflavin                    

41) Excessive consumption of beta-carotene can result in:

a) Toxicity leading to headaches, hair loss and dry skin

b) Renal failure

c) Yellow appearance to the skin

d) Mineralization of soft tissues such as the lungs and kidneys                

42) Which of the following nutrients, if taken in excess during pregnancy,can cause birth defects?

a) Vitamin A                                                  

b)Vitamin C

c) Vitamin D                                                  

d)Vitamin E                   

43) As a hormone, vitamin D has three target tissues. Which are they?

a) Kidney, small intestine, bone                     

b)Heart, blood, bone marrow

c)Kidney, liver, brain                                   

d)Small intestine, liver, fat cells   

44)  Which of the following vitamins serves an antioxidant function and has a relation to selenium metabolism
a) Vitamin A                                                 

b) Vitamin C

c)Vitamin D                                                 

d)Vitamin E                      

45) Which of the following conditions does not rapidly produces a functional deficiency of vitamin K?

a) Warfarin therapy to prevent thrombosis in patients prone to Thrombus formation

b) broad-spectrum antibiotic therapy

c)  Lack of citrus fruit in the diet

d) Premature birth                                                                                

46) Which one of the following is a coenzyme, the deficiency of which can cause Folate trap?

a) Methyl Cobalamine                                   

b) Tetrahydrofolate

c) Copper                                                     

d)Biotin                         

47) A deficiency of which of the following vitamins is associated with neural tube defects-

a) Ascorbic acid                                           

b) Folic acid

c) Nicotinic acid                                           

d)Pantothenic acid             

48) Which of the following is a coenzyme?

a) Glucose-6-phosphate                               

b) Glucose-1-phosphate

c) Lipoic acid                                               

d) UDP-Glucose             

49) Which one of the following transfer acyl groups?   

a) Thiamine pyrophosphate                          

b)Lipoamide

c) NADH                                                    

d)FADH2                        

50) The coenzyme derived from Riboflavin is required by which of the following enzymes?

a) Lactate dehydrogenase                           

b)Glutamate dehydrogenase

c) Acyl co A dehydrogenase                      

d) Malate dehydrogenase  

 

Key to answers

1)- c,

2)- d,

3)- b,

4)- b,

5)- c, 

6)- a,                  

7)- d,  

8)- b                    

9)- a,                  

10)- d,         

11)- b,         

12)- d,          

13)- b,            

14)- a,               

15)- b,                   

16)- b,

17)- d,              

18)- b,            

19)- a,                      

20)- d 

21)- c,                 

22)- b, 

23)- d              

24)- d,              

25)- c                                                         

26)- d,      

27)- b,                                            

28)- a,  

29)- a,            

30)- c,    

31)- a,

32)- c,

33)- a,                 

34)- c, 

35)- c,                       

 36)- d,

 37)- a,

 38)- b,

 39)- c,

 40)- c,

 41)- c,

 42)- a,

 43)- a,

 44)- d,

45)- c,

46)- a,

 47)- b,

 48)- c,

 49)- b,

 50)- c.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Advertisement