Main Menu

Advertisement

Multiple Choice Questions

Q.1- Which out of the  following alcohols  is used for waxes

a) Cholesterol                                                                   

b) Glycerol

c)  Cetyl Alcohol                                                               

d) Sphingol                                        

Q.2- Choose the Dienoic fatty acid out of the following-

a) Oleic acid                                                                       

b) Linoleic acid

c) Linolenic acid                                                                

d) Stearic acid                                   

Q.3- Which of the following lipids is abundantly present in the white matter of brain?

a) Galactocerebroside                                                  

b) Glucocerebroside

c) Triglycerides                                                                 

d) Gangliosides                                

Q.4- Which out of the following is not a Glycerophospholipid?

a) Cardiolipin                                                                     

b) Plasmalogen

c) Lecithin                                                                           

d) Sphingomyelin                            

Q.5- Which out of the following enzymes is defective in Gaucher’s disease?

a) β- Glucocerebrosidase                                            

b) Hexosaminidase A

c) Sphingomyelinase                                                     

d) β- Galactocerebosidase          

Q.6- Choose the Glycerophospholipid that acts as a precursor for second messenger-

a) Phosphatidyl choline                                                

b) Phosphatidyl Inositol

c) Phosphatidyl Serine                                                  

d) Phosphatidyl Ethanolamine  

Q.7- Cholesterol is transported from extra hepatic tissues to liver by which of the following lipoproteins?

a) Chylomicrons                                                                               

b) VLDL

c) LDL                                                                                   

d) HDL                                                  

8) All are non-essential fatty acids except-              

a)Palmitic acid                                                  

b) Linolenic

c) Oleic acid                                                                       

d) Stearic acid                                   

9) Which out of the following fatty acids is a precursor of prostaglandins?

a) Linoleic acid                                                                  

b) Arachidonic acid

c) Eicosapentaenoic acid                                              

d) Linolenic acid                               

10) Which of the following is an animal sterol?

a)Ergo sterol,                                                                    

b) Stigma sterol,

c) Sitosterol                                                                       

d) Cholesterol                                  

11) Which out of the following is a fatty acid with 16 carbon atoms and one double bond?

a) Palmitoleic acid                                                           

b) Stearic acid

c) Erucic acid                                                                      

d) Elaidic acid                                    

12) Which out of the following is an ώ 6 fatty acid?

a) α Linolenic acid                                                           

b) Elaidic acid

c) Oleic acid                                                                       

d) Arachidonic acid                         

13) A  polar derivative of cholesterol is

a) Bile salt                                                                           

b) Oestrogen

c) Vitamin D                                                                       

d) Progesterone                                              

14) Which type of lipid is a receptor for cholera toxin in the intestine?

a) GM2 Ganglioside                                                       

b) GM1Ganglioside

c) Sphingomyelin                                                            

d) Galactocerebroside                  

15) Acetyl number is a measure of-                                                        

a) Degree of unsaturation of a fat                           

b) Degree of rancidity of a fat

c) Measure of volatile fatty acids in a fat                               

d) Measure of number of –OH groups in a fat

16) All are conditions of hypercholesterolemia except-

a) Anemia,                                                                         

b) Diabetes Mellitus,

c) Hypothyroidism                                                          

d) Nephrotic syndrome                

17) Which out of the following is an inter mediate both for the synthesis of phospholipids and Triacylglycerols?

a) Diacyl glycerol                                                              

b) Cholesterol

c) Choline                                                                           

d) Inositol                                           

18) Which   fatty acid would have the least melting point out of the following-?

a) Stearic acid                                                                   

b) Arachidonic acid

c) Timnodonic acid                                                          

d) Palmitic acid                                 

19) A 3 year child was brought with hepatosplenomegaly and mental retardation. Biopsy reveals accumulation of sphingomyelin. What is the nature of the disease?

a)Gaucher’s                                                                      

b) Niemann Pick’s

c) Krabbe’s                                                                        

d Tay Sach’s                                       

20) Which of the following is not a source of glycerol?

a) Diet                                                                                  

b) Adipolysis

c) Glycolysis                                                                       

d) Glycogenolysis                            

Answer Key

1)- c, 2)-b, 3)-a, 4)-d, 5)-a, 6)-b, 7)-d, 8)-b, 9)-b,10)-d,11)-a,12)-d,13)-a,14)-b,15)-d,16)-a, 17)-a, 18)-c, 19)-b, 20)-d.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Q.1- Which out of the following lipid is a charged lipid?

a) Phospholipid                                                                

b) Cholesterol

b) Triacyl glycerol                                                            

d) Glucocerebroside      

Q.2- Choose the ω9 fatty acid out of the following-

a) Oleic acid                                                                       

b) Linoleic acid

c) Linolenic acid                                                                

d) Stearic acid                                   

Q.3- Choose the incorrect statement about fatty acids out of the following-      

a) The melting point of fatty acids decreases with the increasing degree of unsaturation

b) The membrane lipids contain mostly unsaturated fatty acids

c) Lipids in tissues that are subject to cooling are more unsaturated

d) Naturally occurring unsaturated long-chain fatty acids are nearly all of the Trans configuration.

Q.4- Which out of the following is a Glycerophospholipid?

a) Cardiolipin                                                                     

b) Galactosyl ceramide

c) GM2                                                                                

d) Sphingomyelin                            

Q.5- Which out of the following enzymes is defective in Niemann Pick’s disease?

a) β- Glucocerebrosidase                                            

b) Hexosaminidase A

c) Sphingomyelinase                                                     

d) β- Galactocerebosidase          

Q.6- Choose a lipid that acts as a precursor for Glycerophospholipids

a) Cholesterol                                                   

b) Sphingosine

c) N-Acetyl Neuraminic acid                                                       

d) Phosphatidic acid                       

Q.7- Dietary triacylglycerols are transported from liver to extra hepatic tissues by which of the following lipoproteins?

a) Chylomicrons                                                                               

b) VLDL

c) LDL                                                                                   

d) HDL                                                  

Q.8) All except one are fatty acids with 18 carbon atoms –

a)Oleic acid                                                                        

b) Linolenic

c) Palmitic acid                                                                  

d) Stearic acid                                   

Q.9) For which out of the following compounds cholesterol serves as a precursor?

a) Bile pigments                                                                               

b) Bile salts

c) Vitamin K                                                                       

d) Triacyl glycerol                            

Q.10) Glycerol is required for the formation of all of the following compounds except-

a) Glucose                                                                          

b) Triacyl glycerol

c) Phospholipids                                                              

d) Glycolipids                                    

Q.11) Which out of the following is a fatty acid with 18 carbon atoms and one double bond in the trans  configuration?

a) Palmitoleic acid                                                           

b) Oleic acid

c) Erucic acid                                                                      

d) Elaidic acid                                    

Q. 12) Which out of the following is a hydroxy fatty acid?

a) α Linolenic acid                                                           

b) Linoleic acid

c) Palmitic acid                                                                  

d) Cerebronic acid                          

Q. 13)Which of the following enzymes is present in the snake venom ?

a) Phospholipase A1                                                      

b) PhospholipaseA2

c) Phospholipase B                                                         

d) Phospholipase D        

Q. 14) Which type of lipid is negatively charged at physiological pH?

a) GM2 Ganglioside                                                       

b) Glucocerebroside

c) Sphingomyelin                                                            

d) Galactocerebroside                  

Q. 15) The Iodine number of Linolenic acid is-                                                                                  

a) 1                                                                                        

b) 6

c) 4                                                                                        

d) 3                                                       

Q. 16) Which of the following is not a derived lipid?

a) Arachidonic acid                                                         

b) Diacyl glycerol

c) HDL                                                                                  

d) Vitamin D                                      

Q. 17) Which out of the following is not an essential fatty acid

a) Arachidic acid                                                               

b) Arachidonic acid

c) Linoleic acid                                                                  

d) Linolenic acid                                               

Q. 18) – The number of mgms of KOH required to neutralize the free and combined fatty acids in one gram of a given fat is called-

a) Acid number                                                                

b) Polenske number

c) Saponification number                                            

d) Iodine number                           

Q. 19) – Choose out of the following, a fatty acid with 20 carbon atoms and four double bonds-

a) Timnodonic acid                                                         

b) Arachidonic acid

c) Clupanodonic acid                                                      

d) Nervonic acid                              

Q. 20) Glycerol is not present in-

a) Cerebrosides                                                                               

b) Platelet activating factor

c) Lecithin                                                                           

d) Plasmalogen   

 Answer key                       

1)-a, 2)-a, 3)-d, 4)-a, 5)- b, 6)- d, 7)- b, 8)- c, 9)- b, 10)- d, 11)- d, 12)- d, 13)- b, 14)- a, 15)- b, 16)- c, 17)- a, 18)- c, 19)- b, 20)-a.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Q.1- Which out of the following is a storage form of lipid?

a) Phospholipid                                                                

b) Glycolipid

c) Triacyl glycerol                                                             

d) Sulfolipid                                       

Q.2- Choose the monounsaturated fatty acid out of the following-

a) Oleic acid                                                                       

b) Linoleic acid

c) Linolenic acid                                                                

d) Stearic acid                                   

Q.3- Choose the correct statement about fatty acids out of the following-          

a) The melting point of fatty acids increases with the increasing degree of unsaturation

b) The membrane lipids contain mostly unsaturated fatty acids

c) Lipids in tissues that are subject to cooling are more saturated

d) Naturally occurring unsaturated long-chain fatty acids are nearly all of the Trans configuration.

Q.4- Which out of the following is a Sphingophospholipid?

a) Cardiolipin                                                                     

b) Plasmalogen

c) Lecithin                                                                           

d) Sphingomyelin                            

Q.5- Which out of the following enzymes is defective in Gaucher’s disease?

a) β- Glucocerebrosidase                                            

b) Hexosaminidase A

c) Sphingomyelinase                                                     

d) β- Galactocerebosidase          

Q.6- Choose the Glycerophospholipid that acts as a lipotropic agent-

a) Phosphatidyl choline                                                

b) Phosphatidyl Inositol

c) Phosphatidyl Serine                                                  

d)Cardiolipin     

Q.7- Dietary triacylglycerols are transported from intestine to hepatic and extra hepatic tissues by which of the following lipoproteins?

a) Chylomicrons                                                                               

b) VLDL

c) LDL                                                                                   

d) HDL                                                  

Q.8) All are non -essential fatty acids except-             

a)Oleic acid                                                                        

b) Linolenic

c) Palmitic acid                                                                  

d) Stearic acid                                   

Q.9) For which out of the following compounds cholesterol does not serve as a precursor?

a) Bile pigments                                                                               

b) Bile salts

c) Vitamin D                                                                       

d) Sex hormones                            

Q.10) Glycerol is required for the formation of all of the following compounds except-

a) Glucose                                                                          

b) Triacyl glycerol

c) Phospholipids                                                              

d) Glycolipids                    

Q.11) Which out of the following is a fatty acid with 18 carbon atoms and one double bond in the cis configuration?

a) Palmitoleic acid                                                           

b) Oleic acid

c) Erucic acid                                                                      

d) Elaidic acid                                    

Q. 12) Which out of the following is an ώ 6 fatty acid?

a) α Linolenic acid                                                           

b) Linoleic acid

c) Palmitic acid                                                                  

d) Cerebronic acid                          

Q. 13) The normal level of serum Total cholesterol is———–?

a) 150-220 mg/dl                                                             

b) 100-200 mg/dl

c) 1.5-2.5g/dl                                                                     

d) 20-40 mg/dl                                  

Q. 14) Which type of lipid is left undegraded in Niemann Pick’s disease?

a) GM2 Ganglioside                                                       

b) GM1Ganglioside

c) Sphingomyelin                                                            

d) Galactocerebroside                  

Q. 15) The Iodine number of cholesterol is-                                                                                       

a) 1                                                                                        

b) 2

c) 4                                                                                        

d) 3                                                       

Q. 16) What are the components of a Galactocerebroside?                     

a) Sphingosine+ fatty acid+ Galactose                                   

b) Glycerol +Fatty acids +Phosphoric acid+ Galactose

c) Glycerol +Fatty acids +Phosphoric acid +Nitrogenous base+ Galactose

d) Sphingosine+ fatty acids +Phosphoric acid+ Galactose                                              

Q. 17) Which phospholipid out of the following is a component of inner mitochondrial membrane?

a) Cardiolipin                                                                     

b) Lecithin

c) Plasmalogen                                                                 

d) Cephalin                                        

Q. 18)- The significance of estimating L: S ratio of amniotic fluid in a pregnant female lies in evaluating-

a) Fetal heart rate                                           

b) Fetal lung maturity

c) Fetal head size                                                            

d) Expected date of delivery      

Q. 19) – Choose out of the following, a fatty acid with 20 carbon atoms and four double bonds-

a) Timnodonic acid                                                         

b) Arachidonic acid

c) Clupanodonic acid                                                     

d) Nervonic acid                              

Q. 20) Glycerol is present in-

a) Cerebrosides                                                                               

b) Gangliosides

c) Sphingomyelin                                                            

d) Plasmalogen                

Key to Answers

1)- c, 2)-a,3)-b,4)-d,5)-a,6)-a,7)-a,8)-b,9)-a,10)-d,11)-b,12)-b,13)-b,14)-c,15)-b,16)-a,17)-a,18)-b,19)-b,20)-d

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!


Q.1- Endogenously synthesized triacylglycerols are transported from liver to extra hepatic tissues by which of the following lipoproteins?
a) Chylomicrons
b) VLDL
c) LDL
d) HDL     
Q.2- All of the following have 18 carbon atoms except –
a) Linoleic acid
b) Palmitic acid
c) Linolenic acid
d) Stearic acid        
Q.3- Sphingosine is not present in-
a) Cerebrosides
b) Gangliosides
c) sphigomyelin
d) Plasmalogen                         
Q.4- Triacylglycerols are-
a) Energy rich compounds
b) Nonpolar in nature
c) Can be stored in unlimited amounts
d) All of the above           
Q.5- All are essential fatty acids except-              
a)Linoleic,
b) Linolenic
c) Arachidonic acid
d) Stearic acid        
Q.6- The deficiency of Lung surfactant, Dipalmitoyllecithin (DPL) causes, Respiratory Distress Syndrome. DPL is a –
a) Cerebroside
b) Ganglioside
c) Phospholipid
d) Lipoprotein
Q.7- Choose the correct statement
a) The melting point of a fatty acid increases with the increasing degree of unsaturation in the hydrophobic chain
b) Most of the naturally fatty acids have trans double bonds
c) Arachidonic acid is a relatively nonessential fatty acid
d) The membrane lipids are rich in saturated fatty acids.
Q.8- Which out of the following fatty acids is a precursor of series -1 Eicosanoids?
a) Linoleic acid
b) Arachidonic acid
c) Eicosapentaenoic acid
d) Linolenic acid
Q.9- What is the cause of hyper acidity on long-term usage of Aspirin?
a) Inhibition of cyclo oxygenase
b) Increased synthesis of PGs
c) Inhibition of Phospholipase A2
d) All of the above
Q.10- Which nitrogenous base out of the following is present in lecithin —?
a) Choline
b) Adenine
c) Ethanolamine
d) Any of the above
Q.11- Cholesterol is a precursor of all except-
a)Bile salts,
b)Bilirubin
c) Steroids
d) vitamin D                             
Q.12- Glycerol is used for the synthesis of all except-
a) Glucose.,
b) Phospholipids,
c) Glycolipids,
d) Triacylglycerol             
Q.13- Which out of the following is a fatty acid with 16 carbon atoms and one double bond?
a) Palmitoleic acid
b) Oleic acid
c) Erucic acid
d) Elaidic acid
Q.14-Which out of the following is an ώ 3 fatty acid?
a) α Linolenic acid
b) Linoleic acid
c) Palmitic acid
d) Arachidonic acid
Q.15- Fats on keeping fora long time under go spontaneous hydrolysis, what is this process called?
a) Saponification
b) Hydrolytic Rancidity
c) Decomposition
d) All of the above
Q.16-  Which out of the following enzymes is deficient  in Gaucher’s disease?    
a) Beta Glucosidase
b) Beta Galactosidase
c) Hexosaminidase A
d) Neuraminidase
Q.17- Prostcyclins are synthesized in- ———?      
a) Platelets   
b) Endothelial cells
c) Gastric mucosa
d) Basophils
Q.18- Cyclo-oxygenase is inhibited by all except——–? 
a) Aspirin
b) Indomethacin
c) Brufen
d) Zileuton
Q.19- The normal level of serum Total cholesterol is———–?
a) 150-220 mg/dl
b) 100-200 mg/dl
c) 1.5-2.5g/dl
d) 20-40 mg/dl
Q.20- Choose out of the followings, a fatty acid with 20 carbon atoms and five double bonds-
a) Timnodonic acid
b) Arachidonic acid
c) Clupanodonic acid
d) Nervonic acid
Q.21- Which type of lipid is a receptor for cholera toxin in the intestine?
a) GM2 Ganglioside
b) GM1 Ganglioside
c) Sphingomyelin
d) Galactocerebroside
Q.22- The significance of estimating L: S ratio of amniotic fluid in a pregnant female lies in evaluating-
a) Fetal heart rate                                         
b) Fetal lung maturity
c) Fetal head size
d) Expected date of delivery
Q.23- Iodine number is a measure of-
a) Degree of unsaturation of a fat
b) Degree of rancidity of a fat
c) Measure of volatile fatty acids in a fat
d) Measure of number of –OH groups in a fat
Q.24-Which phospholipid out of the following is antigenic in nature -?     
a) Cardiolipin
b) Lecithin
c) Plasmalogen
d) Cephalin
Q.25- Which out of the followings is not a derived lipid?
a) Ketone body
b) PGE2  
c) Diacylglycerol,
d) Galactosyl ceramide              
Q.26- What are the components of a ceramide?                      
a) Sphingosine+ fatty acid
b) Glycerol+Fatty acids+Phosphoric acid
c) Glycerol+Fatty acids+Phosphoric acid+Nitrogenous base
d) Sphingosine+ fatty acids+Phosphoric acid
Q.27- Choose the incorrect statement-
a) The chemical name of Arachidonic acid is Eicosa penta enoic acid       
b) Cyclo-oxygenase and peroxidase are the components of PG-H synthase complex
c) Oleic acid is represented by 18;1,∆9
d) NSAIDs act by inhibiting Phospholipase A2 enzyme.
 Answers-
1-(b)- VLDL
2-(b)- Palmitic acid
3-(d)- Plasmalogen
4-(d) All of the above
5-(d) Stearic acid
6-(c) Phospholipid
7-(c) Arachidonic acid
8-(a) Linoleic acid
9-(a)- Inhibition of cyclo-oxygenase enzyme
10-(a) Choline
11-(b) Bilirubin
12-(c) Glycolipids
13-(a) –Palmitoleic acid
14-(a)-α– Linolenic acid
15-(b)-Hydrolytic Rancidity
16-(a) Beta Glucosidase
17-(b)-Endothelial cells
18-(d)-Zileuton
19-(a) 150-220 mg/dL
20-(a) Timnodonic acid
21-(b) GM1- Ganglioside
22-(b) Fetal lung maturity
23-(a)- Degree of unsaturation
24-(a)- Cardiolipin
25-(a)- Galactosyl Ceramide
26-(a)- Sphingosine+Fatty acid
27-(d) NSAIDs act by inhibiting Phospholipase A2 enzyme
Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Advertisement