Main Menu

Advertisement

Multiple Choice Questions

Q.1- Which of the following is not a disaccharide?

a) Hyaluronic acid                                            

b) Maltose

c) Lactose                                           

d) Sucrose                                                          

Q.2- What is the molecular formula of Glucose?

a) CH3OH                                            

b) C12H22O11

c) C6H1206                                                            

d)  C6H12O5                                           

Q.3-Sucrose is composed of which two sugars?

a) Glucose and Glucose                                

b) Glucose and Fructose

c) Glucose and Galactose                            

d) Fructose and Galactose                            

Q.4- In which of the following forms Glucose is stored in plants?

a) Starch                                             

b) Dextrins

c) Glycogen                                        

d) Cellulose                                         

Q.5-Which out of the following is a Carbohydrate with no nutritional value?

a) Glycogen                                       

b) Starch

c) Dextrin                                                           

d) Cellulose                                                         

Q.6- Choose a sugar out of the following that is non reactive to Seliwanoff reagent?

a) Sucrose                                          

b) Fructose

c) Inulin                                                                               

d) Ribose                                                              

Q.7- Choose a keto triose-

a) Glyceraldehyde                                          

b) Dihydroxyacetone

c) Erythrose                                                       

d) Arabinose                                                       

Q.8- A pentose sugar present in the heart muscle is-

a) Xylose                                            

b) Xylulose

c) Lyxose                                           

d) Aldose                                               

Q.9- d -Glucose and l- Glucose are-

a)Stereo isomers                                         

b)Anomers

c) Keto- Aldose Isomers                               

d) Optical isomers                                             

Q.10- All the following tests are positive for Lactose except-

a) Benedict                                                        

b) Barfoed

c) Molisch                                                           

d) Osazone                                          

Q.11- Glucose can have — isomers due to the presence of 4 asymmetric carbon atoms-

a) 4                                                                          

b) 2

c) 12                                                 

d) 16                                                       

Q.12- Fructose and Ribulose are-

a) Epimers                                                          

b) Anomers

c) Ketoses                                           

d) Ketose- Aldose isomers                             

Q.13- The compounds having same structural formula but differing in configuration around one carbon atom are called-

a) Optical isomers                                           

b) Anomers

c) Stereo isomers                                            

d) Epimers                                           

Q.14- What does the following equation represent?

α-D Glucose +112ο→+52.5 ο →  +19 ο β- D glucose

a) Stereoisomerism                                       

b) Optical isomerism

c) Mutarotation                                               

d) Epimerization                                                

Q.15- The carbohydrate of honey is

a) Fucose                                            

b) Maltose

c) Lactose                                             

d) Fructose                                                          

Q.16- Mannonic acid is a-

a) Sugar acid                                                      

b) Deoxy sugar     

c) Amino sugar                                                 

d) Sugar alcohol                                                 

Q.17- Which of the following is not a monosaccharide with 5 carbon atoms?

a) Arabinose                                                     

b) Trehalose

c) Xylulose                                                         

d) Ribulose                                          

Q.18- Which of the following gives a brown color on reaction with iodine?

a) Starch                                            

b) Glycogen

c) Dextrin                                          

d) Cellulose                                         

Q.19-Invert sugar is-

a) Starch                                            

b) Fructose

c) Glucose                                          

d) Hydrolytic product of Sucrose              

Q.20- Which out of the following is a structural homopolysaccharide?

a) Hyaluronic acid                                              

b) Chitin

c) Inulin                                                 

d) Starch                               

 

Key to Answers

1) -a,  2)-c, 3)-b, 4)-a, 5) -d, 6)- d, 7)- b, 8)-c, 9)-d, 10)- b,11) -d, 12)-c, 13)-d, 14)- c,15)-d, 16)-a,17)-b, 18)- b, 19)- d, 20)- b.

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Q.1- Which of the following is a non reducing disaccharide?

a) Galactose                                                                      

b) Maltose

c) Trehalose                                                                      

d) Sucrose                                             

Q.2- Which of the following is a true statement about glucose?

a) It cannot be utilized by red blood cells

b) It has 4 asymmetric carbon atoms

c) It is stored as starch in animals

d) It is oxidized to form glycerol                                                                                                

Q.3-Sucrose is composed of which of the following two sugars?

a) Glucose and Glucose                                                

b) Glucose and Fructose

c) Glucose and Galactose                                            

d) Fructose and Galactose            

Q.4- Which of the following is not a homopolysaccharide?

a) Starch                                                             

b) Heparin

c) Glycogen                                                       

d) Cellulose                     

Q.5-Which out of the following is a fructosan?

a) Glycogen                                                                       

b) Agar

c) Inulin                                                               

d) Cellulose                                         

 Q.6- Choose a sugar abundantly present in honey-

a) Maltose                                                          

b) Fructose

c) Ribulose                                                         

d) Lactose                                          

Q.7- Choose an Aldo pentose-

a) Glyceraldehyde                                                          

b) Dihydroxyacetone

c) Erythrose                                                                       

d) Arabinose                                     

Q.8- Which of the following is a keto tetrose?

a) Xylose                                                             

b) Erythrulose

c) Fructose                                                                         

d) Sedoheptulose                            

Q.9- α –D-Glucose and β-D- Glucose are-

a) Stereo isomers                                                            

b) Anomers

c) Keto- Aldose Isomers                                               

d) Optical isomers                             

Q.10- All tests are positive for Lactose except-

a) Benedict                                                                        

b) Barfoed

c) Molisch                                                                           

d) Osazone                                          

Q.11- Which out of the following is a carbohydrate with 6 carbon atoms and a keto group as the functional group?

a) Glyceraldehyde                                                          

b) Dihydroxy acetone

c) Fructose                                                                         

d) Galactose                      

Q.12- Mucic acid and Gluconic acids are

a) Glycosides                                                                     

b) Sugar acids

c) Amino sugar acids                                                      

 d) Sugar alcohols                            

Q.13- Sorbitol and Mannitol are-

a) Optical isomers                                                           

b) Anomers

c) Stereo isomers                                                            

d) Epimers                                           

Q.14- Which of the following tests is not based on the reaction of carbohydrates with strong acids?

a)Molisch                                                                           

b) Benedict’s

c) Bial’s                                                                                 

d) Seliwanoff’s                 

Q.15- Which out of the following does not form osazone crystals?

a)Galactose                                                                       

b) Maltose

c) Lactose                                                                           

d) Sucrose                           

Q.16- N- Acetyl Neuraminic acid is a-

a) Sugar acid                                                                      

b) Amino sugar acid

c) Amino sugar                                                                 

d) Sugar alcohol                                 

Q.17- Which of the following gives a negative reaction with Barfoed’s test

a) Glucose                                                                          

b) Maltose

c) Erythrose                                                                       

d) Fructose                                        

Q.18- A polysaccharide formed by β1→4 Glycosidic linkages between glucose residues is

a) Inulin                                                                                               

b) Amylose

c) Agar                                                                                  

d) Cellulose                                          

Q.19- Which of the following sugars is laevorotatory predominantly?

a) Starch                                                             

b) Fructose

c) Sucrose                                                                          

d) Glucose                                                                                                                                                                         

Q.20- Which of the following Mucopolysaccharides is non sulfated and most abundant in tissues?

 a) Hyaluronic acid                                                           

b) Keratan sulphate

c) Heparin                                                          

d) Dermatan sulphate   

 Key to answers

1)-c, 2)-b, 3)-b, 4)-b, 5)- c, 6)-b, 7)-d, 8)-b, 9)-b, 10)-b, 11)-c,12)-b, 13)-d, 14)-b, 15)-d, 16)-b, 17)-b, 18)-d,19)b, 20)-a .      

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Q.1-Which of the following is a simple sugar or monosaccharide?

a) Galactose

b) Lactose

c) Maltose

d) Sucrose

Q.2- What is the molecular formula for Glucose?

a) CH3OH

b) C6H1206

c) C12H22O11

d) C6H12O5

Q.3- Maltose is composed of which two sugars?

a) Glucose and Glucose

b) Glucose and Galactose

c) Glucose and Fructose

d) Fructose and Galactose

Q.4- In which form is Glucose stored in animals?

a) Starch

b) Glycogen

c) Dextrins

d) Cellulose

Q.5-All are glucosans (polymers of glucose) except-

a) Glycogen

b) Inulin

c) Starch

d) Cellulose

Q.6- Choose the Aldose sugar out of the following-

a) Sucrose

b) Ribulose

c) Fructose

d) Ribose

Q.7- Choose the keto triose-

a) Glyceraldehyde

b) Erythrose

c) Dihydroxyacetone

d) Arabinose

Q.8- A pentose sugar present in the heart muscle is-

a) Xylose

b) Lyxose

c) Xylulose

d) Aldose

Q.9- α-D Glucose and β- D glucose are-

a) Epimers

b) Keto- Aldose Isomers

c) Anomers

d) Optical isomers

Q.10- All tests are negative for sucrose except-

a) Benedict

b) Seliwanoff

c) Barfoed

d) Osazone

Q.11- Glucose can have ————- isomers due to the presence of 4 asymmetric carbon atoms-

a) 4

b) 12

c) 8

d) 16

Q.12- Galactose and Glucose are-

a) Epimers

b) Isomers

c) Anomers

d)Ketose- Aldose isomers

Q.13- The compounds having same structural formula but differing in configuration around one carbon atom are called-

a) Optical isomers

b) Stereo isomers

c) Anomers

d) Epimers

Q.14- What does the following equation represent?   

 α-D Glucose +112ο+52.5ο  +19οβ- D glucose

 a) Stereo isomerism

b) Mutarotation

c) Optical isomerism

d) Epimerization

Q.15- The carbohydrate of blood group substance is-

a) Fucose

b) Xylose

c) Lyxose

d) Fructose

Q.16- Dulcitol is a –

a) Sugar acid

b) Amino sugar

c) Deoxysugars

d) Sugar alcohol

Q.17- Which of the following is a non reducing sugar-

a) Arabinose

b) Erythrose

c) Trehalose

d) Ribulose

Q.18- A Polysaccharide formed by β14 Glycosidic linkages is-

a) Starch

b) Dextrin

c) Glycogen

d) Cellulose

Q.19-Invert sugar is-

a) Starch

b) Glucose

c) Fructose

d) Hydrolytic product of Sucrose

Q.20- The Polysaccharide found in the exoskeleton of insects is-

a) Hyaluronic acid

b) Cellulose

c) Chitin

d) Chondrosamine

Q,21- Which of the following is a polymer of fructose?

a) Inulin

b)Dextrin

c) Cellulose

d) Glycogen

Q.22- A disaccharide produced on hydrolysis of starch is called-

a) Sucrose

b) Lactose

c) Maltose

d) Trehalose

Q.23-The typical cyclical structure of Glucose is α and β D-

a) Glucopyranose

b) Glucoside

c) Glucofuranose

d) Glucosamine

Q.24- Which test can be undertaken to differentiate between Glucose and Fructose?

a) Benedict

b) Molisch

c) Seliwanoff

d) Osazone

Q.25- Which of the following molecules is a carbohydrate?

a) C3 H7O2N

b) C13H26O2

c) C6H12O6

d) C20H40O2

Q.26- Which of the following monosaccharides is not an aldose?

a) Ribose

b) Fructose

c) Glucose

d) Glyceraldehyde

Q.27-Which of following is an anomeric pair?

a) D-glucose and L-glucose

b) α-D-glucose and β-D-glucose

c) D-glucose and D-fructose

d) α-D-glucose and β-L-glucose

Q.28- Which of the following monosaccharides is not a carboxylic acid?

a) Glucuronate

b) Gluconate

c) Glucose

d) Muramic acid

Q.29- From the abbreviated name of the compound Gal (β 1 →4) Glc, we know that:

a) The glucose residue is the β anomer.

b) The galactose residue is at the non reducing end.

c) C-4 of glucose is joined toC-1 of galactose by a glycosidic bond.

d) The compound is in its furanose form

Q.30- The compound that consists of ribose linked by an N-glycosidic bond to N-9 of adenine is:

a) A purine nucleotide.

b) A pyrimidine nucleotide.

c) Adenosine.

d) AMP

Key to answers

1)-a,  2)-b,  3)-a,   4)-b,   5)-b,  6)-d,  7)-c,  8)-b,  9)-c,  10)-b,  11)-d,  12)-a, 13)-d, 14)-b,  15)-a,  

16)-d,   17)-c,    18)-d,   19)-d,   20)-c,   21)-a,    22)-c,   23)-a,   24)-c,   25)-c,   26)-b,  27)-b,   28)-c,   29)-c,   30)-c

Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!

Advertisement